Pretraga

Ljudi koji su bez stana tri godine nakon potresa sada čekaju izgradnju 36 zgrada

A- A+

Razarajući potres koji je 2020. godine pogodio Hrvatsku, a najviše područja Korduna i Banije, prouzročio je ogromnu materijalnu štetu. Brojne građevine su razrušene, uništene ili oštećene. Neke županije pretrpjele su i ljudska stradavanja. Područja Gline, Petrinje i Siska te okolnih naselja, još se nisu oporavila. Stoga će Vlada RH, s ciljem što efikasnijeg i bržeg oporavka, izgraditi 36 novih višestambenih zgrada u Sisačko – moslavačkoj županiji.

petrinja

Petrinja nakon potresa ; foto: Denis Gaščić | baustela.hr

Reakcija Vlade na zbrinjavanje stanovništva čiji domovi su stradali u potresima 2020. godine. Kako bi što brže revitalizirali prostor Sisačko – moslavačke županije, donijete su nove zakonske regulative kojima se regulira izgradnja 36 višestambenih zgrada s ukupno 666 stambenih jedinica. Jednom kada budu napravljeni, stanovi će se iznajmljivati preko APN-a.

Novih 20 stambenih višekatnica gradit će se u Sisku, zatim osam njih u Petrinji, dvije zgrade u Topuskom te po jedna zgrada u Glini, Lekeniku, Kutini, Jasenovcu, Sunji i Hrvatskoj Kostajnici. Realizacija Programa resornog ministarstva planira se započeti u svim obuhvaćenim gradovima i općinama u približno istom razdoblju, ovisno o postupcima javne nabave za ugovaranje izvođenja radova.

Izdvojeni članak

Tri godine od razornog potresa u Petrinji: Obnovljeno 7 tisuća objekata, a mnogi i dalje bez svojih domova

Plan je da do kraja ožujka krenu radovi izgradnje za 21 zgradu, a da se za preostalih 15 zgrada pokrene javna nabava za izvođenje radova u prvoj polovici travnja. Građevinska operativa provodit će se temeljem Zakona o obnovi, a na gradnji sedam zgrada u Sisku već se započelo. Idući tjedan otvaraju se još dva gradilišta u Sisku te po jedno u Kutini, Jasenovcu i Sunji.

Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine poručuju da se iznos štete uzrokovane potresom, na području Sisačko – moslavačke županije procjenjuje na oko 5,5 milijardi eura. Mnoge građevine pretrpjele su oštećenja te u njima nije moguć daljnji boravak. Iako je obnova neizmjerno spora, u konačnici će ovaj dio Hrvatske dovesti do kompletne revitalizacije.

Cijeli tekst Programa stambenog zbrinjavanja na području Sisačko – moslavačke županije gradnjom 36 višestambenih zgrada pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap