Pretraga

Je li ovo naša budućnost? Predstavljen 3D printer koji gradi više etaža

A- A+

Tvrtka ICON sa središtem u Teksasu, koja koristi napredne tehnologije robotike 3D printanja za izgradnju sada je pomaknula granice svojih dostignuća te je krenula u izgradnju više etaža. Na SXSW festivalu na kojemu se prate i pozdravljaju postignuća na polju tehnologije, a održava se u Austinu, ICON je predstavio svog najnovijeg robota za 3D printanje, Phoenixa. Za razliku od robota koji je dosad gradio za tu tvrtku, novi graditelj-3D printer viši je pa može ‘ispisivati’ i više etaža. Phoenix već gradi objekt koji planira zatvoriti kupolom. Osim inovativne tehnologije za 3D printanje, tvrtka je predstavila i novi, bolji materijal, koji bi trebao ostavljati niži ugljični otisak.

El Cosmico Residential Construction | Foto: ICON

ICON, tvrtka sa središtem u Teksasu predstavila je Phoenix – robotski 3D printer koji smjesom s niskom razinom ugljika može graditi zidovima i krovom zatvorene konstrukcije na više etaža. 3D printer koji djeluje na principu dizalice iz tvrtke-tvorca su predstavili za vrijeme ‘razgovora’ na SXSW festivalu koji slavi tehnologiju, glazbu, obrazovanje i kulturu. Festival se održava u Austinu, prenosi dezeen.com.

Novi 3D printer gradit će i više etaža

Zbog visine stroja nešto iznad 21 metra (70 stopa), 3D printer-dizalica može graditi konstrukcije više od onih koje je gradio ICON-ov ‘stariji’ 3D printer, ‘the Vulcan’. Vulcan je, naime, stroj nižeg postolja sa šasijom bližom tlu zbog čega, objašnjavaju iz tvrtke, taj printer može ‘ispisivati’ građevine do visine 8,2 metra (27 stopa).

– Phoenix ICON-u omogućuje izgradnju zatvorenih objekata na više etaža. Robot je sam naveo kako upravo gradi prototip jedne takve zgrade izvan svog sjedišta u Austinu, a gradnju planira zatvoriti kupolom, iz ICON-a su tom prilikom rekli o 3D printeru.

Izdvojeni članak

Uskoro kreće gradnja prve 3D ispisane džamije: Ona je dio ambiciozne strategije

ICON-ova autorska cementna smjesa Lavacrete distribuira se iz dizalice, a u procesu se koristi ‘visoko integrirani’ sistem, preko mlaznice koju stabilizira žiroskop. Kao što je slučaj i s ostalim 3D strojevima za gradnju, prilikom gradnje Phoenix koristi tehnologiju nadodavanja novih slojeva, nalik ispisivanju običnog printera na papiru pa oblikuje zidove koji su poduprti željezom, ali ne zahtijevaju oplate inače često uporabljene kod velikog broja betonskih konstrukcija.

ICON House Zero | Foto: Casey Dunn

Zbog sistema rada sličnom radu dizalice, 3D printer može graditi više struktura u neposrednoj blizini, uz zanemarivu prilagodbu rada uređaja. Vrlo je značajno da gradilište na kojem gradi 3D printer treba nadzirati vrlo mali broj ljudi.

U najavi i kvalitetniji, održiviji građevinski materijal

Osim najave novog, naprednijeg 3D printera Phoenixa, ICON je najavio i da će raditi na smjesi od kvalitetnije mješavine materijala u odnosu na onu koju su dosad koristili, a nagovijestili su i da će u svoje sisteme integrirati umjetnu inteligenciju. Materijal, pod nazivom ‘Carbon X’ opisali su kao ‘sistem za stambenu gradnju s najnižom razinom ugljika, koji je trenutno upotrebljavan u gradnji’. U sklopu istraživanja, MIT je provjerio održivost novog materijala u 3D gradnji.

– Sustavna analiza potencijalnog utjecaja materijala na okoliš pokazala je da izgradnja 3D objekata troši manje resursa i blaže utječu na okoliš u odnosu na konstrukciju sastavljenu od štapnih elemenata, ustvrdili su iz ICON-a.

ICON First Mainstream 3D-Printed Homes | Foto: Regan Morton

U svakom slučaju, ICON neće graditi CarbonX-om do travnja ove godine, a iz tvrtke su najavili da će njihov materijal biti dostupan i drugim kompanijama. Osim novog gradivnog materijala, najavljen je i Codex, repozitorij s više od 60 dizajna spremnih za ‘printanje’.

Tri od pet kolekcija izradio je danski arhitektonski studio BIG, s kojim je ICON surađivao na naselju od 100 3D printanih domova u Teksasu. Za repozitorij se očekuje da će rasti i nuditi razne dizajne za nove domove. Uz izgradnju naselja u suradnji s danskim studijem BIG, ICON s BIG-om i hotelijerom Lizom Lambertom trenutno radi na projektu za odmaralište El Cosmico u Marfi, u Teksasu.

Ovdje pogledajte kakav će zidni element unaprijediti zeleno graditeljstvo.

Copy link
Powered by Social Snap