Pretraga

Revolucionarna inovacija u svijetu građevinarstva: Ovaj će zidni element napraviti ogromnu zelenu promjenu

A- A+

Novi proizvod finske tvrtke Metsä Group mogao bi uvesti revolucionarne promjene u svijet građevinarstva koje će imati dugoročne zelene učinke na planetu. Naime, njihov novi zidni element nevjerojatno je jak i lagan, a istovremeno nudi i niži otisak ugljičnog dioksida što ga čini idealnim materijalom održive gradnje.

hibridni zidni element

Hibridni zidni element | foto: Metsä Group, Screenshot YouTube

Velika inovacija zelene gradnje stiže iz Finske u kojoj su osmislili hibridni zidni element ogromnog potencijala za zeleniju budućnost planete.

Hibridni zidni element finske tvrtke Metsä Wood zamišljen je kao nevjerojatno jak, a istovremeno lagan građevni materijal koji bi u struku mogao uvesti održiviju praksu. Naime, ovaj zidni element ima potencijal zamijeniti polovicu potrebnog betona.

Osim što predstavlja zeleni materijal budućnosti, hibridni zidni element ima i širok raspon uporabe od stambenih i poslovnih prostora, sve do višekatnica.

Gradnja zelene budućnosti

Hibridni zidni element nastao je kao odgovor finske Metsä Groupe koja budućnost gradnje vidi upravo u materijalima čija proizvodnja i korištenje neće imati snažan negativan učinak na planetu poput materijala koji se danas koriste.

Naime, kako navode iz Metsä Wooda, građevinarstvo stvara oko 30 posto svih emisija ugljičnog dioksida (CO2). Veliku ulogu u tome igra i cement, glavni sastojak betona, pri čijoj proizvodnji dolazi do velike potrošnje energije i emisije tog plina.

Upravo zato drvo se nameće kao najbolji ekološki izbor. No, njegova primjena u građevinarstvu tek treba zaživjeti, a jedno od rješenja za to pronašla su u Metsä Woodu. Njihov hibridni zidni element zamjenjuje polovicu betona potrebnog u gradnji, a prednost je i mogućnost njegove široke primjene.

hibridni zidni element

Hibridni zidni element, hibridni grad | foto: Metsä Group, Screenshot YouTube

– U Finskoj se godišnje proizvede oko milijun četvornih metara betonskih zidnih elemenata čime se stvara 45.000 tona emisije CO2. Kada bi se svi betonski zidovi zamijenili našim hibridnim zidnim elementima, godišnja emisija CO2 smanjila bi se za 30.000 tona, a istovremeno bi se uskladištilo 95.000 tona ugljikovog dioksida, navodi Jussi Björman, direktor poslovne gradnje u tvrtki Metsä Wood, prenosi Ekovjesnik.

Naime, hibridni sendvič, kako Björman opisuje inovaciju tvrtke, pomaže povećati udio drva za učinkovitiju izgradnju održivijih zgrada. Razvoj hibridnog zidnog elementa, u suradnji s ostalim finskim tvrtkama, doprinos je građevinskoj industriji.

Izdvojeni članak

Materijali budućnosti: Znanstvenici kreirali savitljiv beton idealan za izgradnju u zonama potresa

Hibridni zidni element nastao je kao kombinacija betona s proizvodom Kerto® LVL. Dobiveni materijal je lakši od betona, ali i jednostavniji za ugradnju, nudi bolju toplinsku izolaciju i poboljšava energetsku učinkovitost objekta.

– Kako je riječ o laganijem materijalu, to ujedno omogućuje znatno bržu proizvodnju i prijevoz do gradilišta, čime se smanjuju i emisije u prometu. Naposljetku, lagani elementi također se lakše podižu na visine, zaključuje Björman, prenosi Ekovjesnik.

Revolucionarna inovacija u svijetu građevinarstva: Ovaj će zidni element napraviti ogromnu zelenu promjenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap