Pretraga

Uskoro kreće gradnja prve 3D ispisane džamije: Ona je dio ambiciozne strategije

A- A+

U Dubaiju bi do kraja godine trebala krenuti izgradnja prve 3D ispisane džamije. Stručnjaci tvrde da će ovo biti projekt na kojemu se treba učiti. No, sve je dio šire ‘Strategije gradnje 3D ispisom’ kojom se do 2030. godine planira ovom tehnologijom izgraditi 25 posto novih objekata.

U Dubaiju se planira izgradnja prve džamije pomoću tehnologije 3D ispisa. | Foto: Screenshot: YouTube/Anish Amirtharaj

Tehnologija 3D ispisa polako sve više utječe na građevinski sektor. Dosad su na taj način napravljene kuće, stambene zgrade, pa čak i mostovi te čitava naselja. U Dubaiju se spremaju izgraditi prvu 3D ispisanu džamiju na svijetu.

Riječ je o dvokatnom objektu ukupne površine 2.000 četvornih metara koji će moći primiti oko 600 vjernika. Bit će izgrađen od betona prema projektu tamošnjeg arhitektonskog studija JT+Partners. Početak radova planiran je do kraja ove godine, a završetak u prvom kvartalu 2025. godine. Izvođač i vrijednost radova nisu poznati.

Izdvojeni članak

Krenula izgradnja prvog 3D printanog naselja na svijetu: Wolf Ranch će imati 100 prostranih kuća

– Odabrali smo 3D ispis džamije jer je to nova i inovativna tehnologija koja potencijalno može uštedjeti vrijeme i resurse u usporedbi s tradicionalnim metodama gradnje, rekao je za CNN Ali Mohammad Al-Halyan Al-Suwaidi, voditelj inženjeringa u Odjelu za islamska pitanja i dobrotvorne aktivnosti vlade Dubaija.

Predvodnici gradnje 3D ispisom

Dubai se ne upušta bez razloga u ovakav projekt. Naime, još 2018. godine pokrenuli su ‘Strategiju gradnje 3D ispisom’, želeći postati svjetska prijestolnica građenja tom tehnologijom. Plan im je da do 2030. godine 25 posto novih objekata bude izgrađeno 3D ispisom.

Prije četiri godine su držali rekord za najveću 3D ispisanu građevinu. Riječ je bila o zgradi gradske uprave Dubaija, visoke 9,5 metara s površinom od 640 ‘kvadrata’. Uz to, u tom su emiratu 3D-ispisani prvi ured i istraživački laboratorij za razvoj dronova.

‘Projekt na kojem treba učiti’

Ova tehnologija bazirana je na velikim strojevima koji poput pumpi istiskuju beton ili drugi podesni materijal u slojevima, prema ranije programiranom nacrtu.

– U nadolazećim desetljećima treba obaviti veliku količinu građevinskih radova, u kontekstu nedostatka kvalificiranih građevinskih radnika, energetske tranzicije i potrebe da industrija postane održivija. Digitalni dizajn i izgradnja uštedjet će vrijeme, smanjiti troškove izgradnje i popravaka strojeva, riješiti problem nedostatka radnika i omogućiti nam da preispitamo projekte u smislu održivosti, uvjeren je Theo Salet, dekan Odsjeka za urbani okoliš Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Pogledajte kako izgleda proces izgradnje 3D printane kuće

Ipak, ovaj pobornik tehnologije 3D ispisa u graditeljstvu smatra da će se cjelokupni projekt ispisane džamije u Dubaiju morati suočiti s nekim izazovima.

– Realizirati veliki i privlačan projekt poput ovoga prilično je težak zadatak nepoznatih razmjera. Bez ikakve sumnje 3D ispis će funkcionirati,  a dostupne skice daju obećanja da ih je moguće ispuniti u praksi. Projekt ovog razmjera i ambicije je, po mom mišljenju, projekt na kojem treba učiti i greške bi trebale biti moguće, zaključio je Salet.

Copy link
Powered by Social Snap