Pretraga

Krenula izgradnja prvog 3D printanog naselja na svijetu: Wolf Ranch će imati 100 prostranih kuća

A- A+

U blizini Georgetowna u Teksasu u tijeku je izgradnja prvog naselja tehnologijom 3D printanja. Wolf Ranch će imati 100 kuća površine između 140 i 195 kvadratnih metara. Radove izvodi tvrtka ICON koja je već ranije radila 3D printane objekte za vojsku i NASA-u.

3D printano naselje | Foto: Screenshot: YouTube/ICON – 3D Tech

Američka tvrtka ICON, specijalizirana za izgradnju 3D printanih kuća je, zajedno s građevinskom tvrtkom Lennar, započela izgradnju prvog 3D printanog naselja na svijetu. Naselje Wolf Ranch bit će smješteno sjeverno od Georgetowna u Teksasu i imat će 100 kuća.

Naselje je projektirala tvrtka Bjarke Ingels Group (BIG), a sastojat će se od kuća površine između 140 i 195 kvadratnih metara. Ovisno o kvadraturi ili tlocrtu, kojih je ukupno osam, kuće će imati tri ili četiri spavaće sobe te dvije ili tri kupaonice. Na krovu svake od njih bit će solarni paneli, a ostala oprema uključuje videoportafone i termostate koje se mogu regulirati putem Wi-Fi mreže, navodi Archpaper.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Pogledajte kako izgleda proces izgradnje 3D printane kuće

Sama tehnologija građenja, odnosno ispisivanja kuća također je zanimljiva. Naime, ICON koristi svoj robotski građevinski sustav Vulcan, koji je ustvari veliki prenosivi 3D printer. On radi u paru sa strojem za miješanje cementa nazvanim Magma. Ta dva stroja prema ranije unesenim nacrtima u pravilnim slojevima raspoređuju Lavacrete, odnosno izdržljivi betonski polimer. Sve kuće u Wolf Ranchu imat će betonske podove i zidove, dok će krovovi biti metalni. Predbilježbe za kupnju počinju već početkom sljedeće godine.

– Vjerujem da će u budućnosti roboti i dronovi graditi cijele četvrti, mjesta i gradove, a mi ćemo se osvrnuti na Wolf Ranch kao mjesto gdje je započela robotska gradnja velikih razmjera. Pred nama je još dosta posla, ali vjerujem da ovo označava početak vrlo uzbudljivog puta punog nade u zaokret u načinu na koji rješavamo stambeno pitanje u svijetu, rekao je suosnivač i izvršni direktor ICON-a, Jason Ballard.

ICON je i ranije radio 3D printane kuće, za koje tvrde da su puno čvršće i trajnije od klasičnih. Osim toga, istom su tehnologijom izgradili vojarne u Camp Swiftu i Fort Blissu. Ovo im je druga suradnja s BIG-om, jer za NASA-in svemirski centar Johnson zajedno stvaraju 3D prototip kolonije na Marsu.

Copy link
Powered by Social Snap