Pretraga

Studio Maglov – Prvi i jedini dizajnerski studio u Hrvatskoj kojem je nešto ovakvo pošlo za rukom

A- A+

Studio Maglov je interdisciplinarni studio za dizajn s fokusom na razvoj, dizajn i izradu proizvoda koristeći tehnologiju 3d printa. Prvi su i jedini dizajnerski studio u Hrvatskoj specijaliziran za to područje. Za proizvod “Valja set 3d printanih vješalica” dobili su nagradu na Zagreb Design Week-u 2020. te Big See Award 2022.

Valja Studija Maglov / foto: Sanja Tušek

Osim toga “Valja” je bila dio izložbe Hrvatskog dizajna 2019/20 kao jedan od 15 najboljih projekata iz produkt dizajna te međunarodne izložbe Rethinking plastic u sklopu Dutch Design Week – a 2021.,  na što je Studio Maglov posebno ponosan. Naravno poželjeli smo doznati više o fascinantnim “valjama”, kojih se ne možemo dovoljno nagledati na Instagram profilu studija @dizajnkrozobrt, no prethodno smo poželjeli doznati više o ovom studiju.

Stoga smo Sandru Maglov koja se krije iza Studija Maglov zamolili da nam prvo kaže nešto o prethodnim projektima na koje je njezin tim posebno ponosan.

– Baš u vrijeme pandemije 2020., dogodila se suradnja s 3D tvornicom koja se bavi 3D printom i izradom prototipa. Oni su nas angažirali za dizajn instalacije međunarodnog arhitektonskog ureda Atellior koji je bio zadužen za “makeover” hotela Le Méridien Lav te su osmislili izvrsnu instalaciju koju je trebalo dizajnirati za 3d ispis te izmodelirati kako bi u veličini 7 x 1.2 m na zidu izgledala odlično. Instalaciju je izradila 3D tvornica, a završetak i prezentaciju cijelog projekta željno iščekujemo u medijima, otkrila nam je Sandra.

“Prostor 14” na Vrbanima – kuhinja / foto: Sanja Tušek

“Prostor 14” na Vrbanima – kuhinja / foto: Sanja Tušek

Lokalna proizvodnja i održivost – bitni faktori modernog dizajna

Kakav tip klijenata vas obično angažira i čime su kod vas posebno zadovoljni, bilo je naše sljedeće pitanje.

– Klijenti i projekti su raznoliki. Najčešće se ne radi o velikim budžetima pa bih rekla da je najbitnije maksimalno iskoristiti resurse koje imate na raspolaganju. Izdvojila bih projekt uređenja interijera “Prostora 14” na Vrbanima. S obzirom na to da je klijentica željela opušten dojam coworking prostora kao glavni materijal u projektiranju korištene su panel ploče, čvrst i povoljan materijal s karakterističnim rasterom na rubu ploče, potpuno zanemaren kod dizajna interijera. Kod dizajna prostora za reciklažu korišten je custom 3d printani okov koji je na inovativan i atraktivan način omogućio da recikliranje papira postane zabavno, objasnila nam je Sandra.

DKO stalak za olovke / foto: Sanja Tušek

DKO stalak / foto: Sanja Tušek

Postoje li neki trendovi u vašem poslu na koje bi naši čitatelji posebno trebali obratiti pozornost, također nas je zanimalo.

Lokalna proizvodnja i održivost te jako bitna uloga dizajna u plasmanu proizvoda na inozemno tržište, bio je Sandrin odgovor.

Izdvojeni članak

Za ovaj komad namještaja možda još niste čuli, ali poželjet ćete ga imati u domu

Što je točno “valja”?

Za kraj smo se latili “valja” te smo našu sugovornicu zamolili da nam objasni što je točno “valja”, kako je njezin tim došao na ideju za ovaj proizvod i po čemu je isti toliko poseban. Evo što nam je otkrila.

Priručna vješalica Valja svaku plohu namještaja (rađenog od ploča standardnih debljina 12 – 40 mm) pretvara u prostor za vješanje torbi, jakni, nakita i slično, zahvaljujući principu zatezanja sličnom radu stege, bez lijepljenja ili bušenja. Valju karakterizira jednostavna cilindrična forma uklopljiva u sve vrste prostora i tipove namještaja. Dolazi u tri veličine: S, M i L. Veličine M i L se osim za vješanje koriste i kao vaze za suho cvijeće, držač za stolni pribor i slično.

Valje se izrađuju na FDM 3d printeru od filamenata iz EU koji se dobivaju recikliranjem plastike. Najnovija kolekcija izrađena je 100% od reciklirane plastike, što je ujedno jedna od najvećih tržišnih vrijednosti proizvoda, uz inovativnost i priznanja koja je Valja dobila za dizajn.

– Važno je napomenuti i da cjelokupni životni ciklus 3d printanih proizvoda može biti u potpunosti cirkularan jer se proizvodi naknadno mogu usitnjavati te pretvarati u nove filamente ili granule, a kasnije i novi proizvod. Također sam način izrade daje veliku dozu tržišne prilagodljivosti, custom dizajna te pristup zanimljivim materijalima koji se u svijetu 3d printanja brže pojavljuju nego na standardnim tržištima, ističe Sandra.

Valja / foto: Sanja Tušek

Studio Maglov – Prvi i jedini dizajnerski studio u Hrvatskoj kojem je nešto ovakvo pošlo za rukom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap