Pretraga

U prodaji prve 3D-isprintane kuće u Americi: Pogledajte kako izgledaju!

A- A+

U Austinu, Texasu, su ovih dana izgrađene prve kuće napravljene od betona koji je isprintan pomoću 3D-printera. Riječ je o četiri kuće različitih veličina i rasporeda, koje su već u potpunosti namještene.

3D kuća | ICON – Screenshot/Youtube

Američka tvrtka za građevinsku tehnologiju ICON je završila izgradnju četiri kuće koje su u potpunosti napravljene od materijala izrađenih 3D-printerom. Kuće je dizajnirala lokalna tvrtka Logan Architecture i riječ je o prvim takvim kućama u SAD-u, piše Dezeen.

Zidovi u prizemlju su napravljeni koristeći ICON-ov Vulcan sistem, koji koristi robotsku armaturu kako bi položio Lavacrete (materijal blizak cementu) u već pripremljene površine. ICON tvrdi kako takav proces gradnje osigurava jaču i dugotrajniju gradnju u usporedbi s tradicionalnim metodama, kao i da čini kuće otpornijima na ekstremne vremenske uvjete.

Printanje svake kuće je trajalo između pet do sedam dana, a inače su u pitanju dvije dvosobne i dvije četverosobne kuće. Iako su različitih veličina i rasporeda, dijele iste vanjske i unutarnje materijale – crni metal, crveni cedar i drvo.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Pogledajte kako izgleda proces izgradnje 3D printane kuće

Za interijer je bila zadužena Claire Zinnecker, koja je inspiraciju crpila u jugozapadnim dizajnima. Odlučila se za jednostavne palete boja koje se fokusiraju na zelenu, bijelu i terakotu. Toplina domova i otvoreni prostor su naglašeni koristeći svijetle boje u kombinaciji s drvom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ICON (@icon3dtech)

3D-printane kuće se pojavljuju diljem svijeta i koriste se razni materijali za njihovu izgradnju – bioplastika i glina, ali čak i otpad dobiven iz proizvodnje riže. ICON-ova 3D-printanje tehnologija se trenutno koristi za izgradnju prototipa stambene nastambe na Marsu, koji je dizajnirala tvrtka BIG u suradnji s NASA-om.

U prodaji prve 3D-isprintane kuće u Americi: Pogledajte kako izgledaju!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap