Pretraga

Oglasio se Kamgrad o gradilištu Srebrnjak: ‘Riječ je o standardnoj proceduri u slučaju prekida radova’

A- A+

Posljednjih dana se najviše priča o obustavi jednog od najbitnijih zagrebačkih projekata – izgradnji Dječjeg centra za translacijsku medicinu (CCTM). Radovi su stali još u travnju ove godine nakon što je Kamgrad, izvođač radova, raskinuo ugovor, a sada je moguća i opcija da će se projekt u potpunosti odgoditi za sljedeću EU perspektivu.

Foto: www.bolnica-srebrnjak.hr

U medijima se pojavila informacija da je Kamgrad, bivši izvođač radova na projektu CCTM, počeo zatrpavati rupu na gradilištu Srebrnjak, piše Večernji List. Iz Kamgrada tvrde kako to nije istina, a poslali su i priopćenje za medije. O svemu se prije nekoliko dana oglasio i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević što možete pročitati ovdje. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Slijedom netočnih navoda iznesenih u medijima, tvrtka Kamgrad d.o.o., kao odabrani izvođač radova na projektu CCTM Srebrnjak dužna je reagirati iznošenjem ispravnih informacija.

Od prvog dana sudjelovanja u projektu, 13. travnja 2021., Kamgrad je sve svoje obveze iz ugovora o građenju izvršavao uredno, sukladno propisima, pravilima struke i načelima savjesnosti i poštenja. Komunikacija s investitorom i naručiteljem bila je proaktivna, te su redovito izvještavani o projektu, etapama i potencijalnim  rješenjima, s ciljem urednog izvršenja ugovorne obveze i realizacije projekta. Za sve navedeno postoji i pisana evidencija. Unatoč izuzetnim naporima i pridržavanju ugovornih obveza od strane Kamgrada, zbog nepostupanja naručitelja došlo je do raskida ugovora o građenju.

Kamgrad je sukladno zakonskim obvezama, a nakon nastupa raskida ugovora o građenju, pristupio konzerviranju izvedenih radova i demobilizaciji gradilišta te u okviru toga i postupa. S gradilišta se demobilizira isključivo oprema u vlasništvu Kamgrada te se ne vrši zatrpavanje građevinske jame, već se samo izvode nužni radovi konzerviranja izvedenih radova i osiguravanja gradilišta. Riječ je o standardnoj proceduri u slučaju prekida radova, a provodi se s ciljem sprečavanja nastanka daljnjih troškova (troška (ne)korištenja građevinske opreme, primjerice krana) i nastanka eventualne štete. Stoga je na lokaciji bilo potrebno nanosima zemlje stvoriti privremenu trasu za odvoz. Također, Kamgrad s lokacije nije uklonio niti jedan predmet, dio opreme ili građevinskog materijala, financiranih iz projektnih sredstava, što je jednostavno dokazati uvidom u inventarski popis.

Sukladno zakonskim obvezama, Kamgrad će nastaviti osiguravati gradilište o vlastitom trošku, do primopredaje gradilišta investitoru, te pritom inzistirati na usklađenosti gradilišta i postupanja s važećim zakonima i propisima Republike Hrvatske.

Izdvojeni članak

Tomašević komentirao situaciju oko Dječje bolnice Srebrnjak: ‘Možda ćemo morati odgoditi izgradnju’

Podsjećamo, u sklopu Dječje bolnice Srebrnjak u srpnju prošle godine započela je izgradnja Dječjeg centra za translacijsku medicinu (CCTM). Projekt je vrijedan 432 milijuna kuna, od čega se 85% sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Jedini pedijatrijski translacijski centar u Europi trebao je biti opremljen kao zgrada površine 14.523 m2, funkcionalno povezana s postojećom zgradom bolnice. Time bi Dječja bolnica Srebrnjak iz pedijatrijske bolnice prešla u klinički istraživački centar i polikliniku specijaliziranu za dječje bolesti.

Copy link
Powered by Social Snap