Pretraga

Pogledajte kako će izgledati rezidencijalni brod skuplji od Pelješkog mosta koji će se graditi u Splitu

A- A+

Brodom ste možda putovali, no jeste li ikada razmišljali kako bi bilo da neko dulje vrijeme ne napuštate palubu, već da umjesto u zgradi ili kući stanujete upravo na brodu? Tvrtka Storylines, pionir u gradnji rezidencijalnih brodova specijalizirana je upravo za brodove-gradove, a jedan takav brod gradit će se u Splitu. Brodosplit je sa stranim brodograditeljem ugovorio projekt broda za stanovanje, na kojem će se moći živjeti po cijeni od 1 do 8 milijuna dolara. Osim 531 rezidencijalnog prostora, ova struktura, kao pravo naselje, imat će svoju poštu i školu, a krasit će ju i najveći wellness na moru.

rezidencijalni brod MV Narrative | foto: screenshot YouTube

Jedno od najpoznatijih europskih brodogradilišta, Brodosplit, potpisao je sa Storylinesom, pionirom u industriji rezidencijalnih brodova, ugovor o gradnji ‘broda-grada’. U mega-projektu u Splitu će se graditi prvi rezidencijalni brod koji je ekološki održiv, a na 10.000 četvornih metara broda moći će se stanovati za ‘samo’ između 1 i 8 milijuna dolara. Brod će imati brojne sadržaje, među kojima i najveći wellness centar na moru.

Najveći wellness na moru

U okviru novog projekta, očekuje se velika inovacija na polju brodogradnje, kako zbog toga što je u pitanju brod kojim se neće samo putovati, već će se na njemu stanovati, tako i u smislu praćenja globalnih trendova ekološke održivosti. Brod, kojeg će osnovna namjena biti upravo stanovanje, no na moru, u tu će svrhu za stanovnike imati osigurane potrebne sadržaje. Tako će na brodu biti oni dijelovi popratne infrastrukture, koje bi trebalo imati svako naselje, poput pošte i škole, a bit će i nešto luksuznijih sadržaja, odnosno ondje će se naći i najveći wellness centar na moru.

Izdvojeni članak

Otvoreno gradilište velike parkirne garaže na top lokaciji uz more

Na MV Narrativeu moć će se stanovati po cijeni između 1 i 8 milijuna dolara, a postojat će i ograničene mogućnosti suvlasništva, krećući se od 598.000 dolara naviše. Uzme li se u obzir vrijednost od 3 milijuna dolara za 531 rezidenciju, dobiva se okvirna ukupna vrijednost prostora od 1,6 milijardi dolara. Nadalje, uz pretpostavku interesa investitora, trošak financiranja i osiguranja i slično u ukupnih 35-40 posto, kao okvirnu vrijednost dizajna, projektiranja, gradnje i opremanja može se zaokružiti na oko 1 milijardu eura, pisao je nacional.hr.

Prvi u održivom pomorskom prijevozu

MV Narrative je zamišljen kao luksuzno pomorsko zdanje, no u gradnji se planira pridržavanje svih zahtjeva za održivosti. Brod dug 233 metra (778 stopa), smještajnog kapaciteta od ukupno 531 privatne rezidencije morem će, naime, ploviti na tekući prirodni plin (LNG), zbog čega će biti pionir u održivom pomorskom prijevozu.

Očekuje se da će brod, kako je priopćio predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak, odgovoriti na ozbiljne zahtjeve za ekološkom odgovornosti na globalnoj razini, koji su utjecali na komercijalne i tehničke dobavne lance. Brod bi trebao biti održiv već od samog početka proizvodnje, gdje će se koristiti inicijative poput pretvaranja otpada u energiju, tržnice bez otpada te farme do stola koje će prikazivati posvećenost ekološki svjesnom načinu života.

– Od posljednjeg ugovora, puno je posla obavljeno na dizajnu broda u pripremi za gradnju. Tehnički timovi s obje strane intenzivno su surađivali s vanjskim stručnjacima iz područja hidrodinamike, buke i vibracija; također s ekspertima glavnih dobavljača opreme i društva za klasifikaciju Lloyd’s Register. Danas imamo brod s dizajnom koji implementira poboljšanja u vezi s održivošću, cyber sigurnošću, pogonom i pogonskim sustavima, itd. Imamo ekološki prihvatljiv brod optimalne performanse u skladu s primjenjivim pravilima i propisima, opisao je veliki projekt Debeljak.

Što kaže arhitekt Ladišić, u što će se prenamijeniti prostori kultnih brodogradilišta Uljanika i Brodotrogira pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap