Pretraga

Sesvete: Novi GUP, vrtići, dogradnja osnovnih škola i prometnica

A- A+

U zagrebačkom naselju Sesvete kuju se budući projekti izgradnje gradske infrastrukture. Najavljuju se novi dječji vrtići i planiraju se dogradnje osnovnih škola. Ulaže se u kulturne institucije otvaranjem novih muzeja te se produljuju važne gradske prometnice. Započeta je i izrada Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) Sesvete, temeljnog prostornog dokumenta koji će odrediti budući izgled ove gradske četvrti na istoku Zagreba. Bilo kako bilo, svi stanovnici Sesveta složni su u jednom, vrijeme će otkriti hoće li i kada svi obećani planovi i projekti biti realizirani.

Grad Sesvete

Grad Sesvete | Foto: Udruga Zelene i plave Sesvete screenshot/YouTube

Na području gradske četvrti Sesvete u sljedećih nekoliko godina najavljena je realizacija nekoliko vrlo važnih projekata. Planiraju se graditi dječji vrtići, otvarati kulturne institucije i proširivati bitne gradske prometnice. Kroz započetu izradu Generalnog urbanističkog plana Sesvete, utvrdit će se budući izgled ovog zagrebačkog naselja.

Iz Grada Zagreba podsjećaju da je u Sesvetama otvoren novi dječji vrtić ‘Vladimir Vidrić’ za 100 djece u sedam skupina. To je drugi vrtić otvoren u ovoj gradskoj četvrti u mandatu trenutne gradske vlasti. Do kraja 2026. godine kažu da će izgraditi šest novih vrtića, od kojih četiri do sredine 2024. godine. Sljedeće će godine Grad na EU fondove prijaviti projekte dogradnje Osnovne škole u Kašini i Osnovne škole Ivana Granđe u Soblincu. Cilj je prelazak škola u jednosmjensku nastavu. Za 2024. godinu planirano je projektiranje Glazbene škole Zlatka Grgoševića u kompleksu Sljeme.

Izdvojeni članak

Započela izgradnja Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec: Pogledajte kako će izgledati

Sljedećeg mjeseca otvara se Muzej Prigorja, a u 2024. godini planirana je investicija u Kulturni centar Novi Jelkovec kako bi se isti konačno priveo svrsi i poboljšao kulturnu ponudu u tom dijelu grada. Širit će se kapaciteti i usluge Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb, koji je donedavno nosio naziv Centar Novi Jelkovec. Zbog posebnog naglaska na socijalne usluge za djecu s autizmom, u planu za sljedeću godinu je otvaranje dva nova prostora u Sesvetama.

Revitalizirat će se kompleks Sljeme Sesvete. U 2024. godini kreće se u izradu glavnih projekata za rekonstrukcije Zgrade L i Zgrade Kockice u kojima će biti smješten poduzetnički hub i Glazbena škola Zlatka Grgoševića. Produžit će se i Ulica kneza Branimira. Prva faza radova, od križanja sa Zagrebačkom cestom do Brestovačke ulice, očekuje se da će biti gotova u prvom kvartalu sljedeće godine. To je prva od tri faze projekta, a uključuje izgradnju četverotračne prometnice i pješačko-biciklističkih staza.

Jedan od monumentalnih projekata planiranih za Sesvete ipak još nije izgrađen. Radi se o stadionu, a više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap