Pretraga

U Šibeniku otvorili prvi hrvatski ‘Veteranski centar’ za oporavak i rehabilitaciju branitelja

A- A+

U Šibeniku je otvoren prvi ‘Veteranski centar’ u Hrvatskoj izgrađen uz pomoć sredstava Europske unije, a služit će za rehabilitaciju i oporavak branitelja. Trenutno se u Hrvatskoj gradi nekoliko ovakvih centara: u Daruvaru, Sinju i Petrinji. Na otvorenje su došli premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić i drugi.

Prvi u Hrvatskoj: otvorenje Veteranskog centra u Šibeniku

Izgradnja centra dovršena je čak šest mjeseci prije roka.

– Ponosan sam što smo izgradili i opremili ovo velebno zdanje baš na mjestu nekadašnje vojarne Bribirskih knezova i simbolično povezali našu slavnu prošlost, Domovinski rat i naše branitelje, s ovim povijesnim prostorom, rekao je ministar Medved, i nazvao ovaj događaj povijesnim danom.

Centri su socijalna inovacija u Hrvatskoj

Prema Medvedovim riječima, EU projekt ‘Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj’, jedan od najvažnijih strateških projekata za poboljšanje kvalitete življenja braniteljsko-stradalničke populacije. Veteranski centri kao ustanova socijalno-rehabilitacijskog karaktera socijalna su inovacija u hrvatskom društvu, jer omogućavaju pružanje sveobuhvatne skrbi na jednom mjestu. Koncept veteranskih centara  promovira reintegraciju osoba u civilni način života i alternativne oblike skrbi usmjerene na obitelj i zajednicu, a pomaže i jačanju različitih dionika koji pružaju deinstitucionalizirane društvene usluge u lokalnoj zajednici.

U centrima će se provoditi programi koji obuhvaćaju rehabilitacijske, rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti, uključujući psihološko osnaživanje te čuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Radit će se i na osnaživanju potencijala korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja kao dio radne terapije.

Premijer Plenković održao je govor | Foto: Grad Šibenik

Uskoro otvaranje centara u Sinju, Daruvaru i Petrinji

U šibenski Veteranski centar uloženo je gotovo 84 milijuna kuna, od čega 76,2 milijuna kuna za izgradnju i 7,7 milijuna kuna za opremanje centra. Za Veteranski centar u Sinju, a potom i u Daruvaru i Petrinji, osigurano je sveukupno 339 milijuna kuna, od čega je 85 % sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sva četiri centra s ukupno 620 ležaja moći će primiti godišnje više od 12 tisuća korisnika višednevnih ili dnevnih programa.

U centru je trenutno zaposleno 16 djelatnika koji skrbe o prvih 30 korisnika. Veteranski centar Šibenik ima 142 ležaja, a brojne sadržaje i usluge moći će koristiti više od 2.500 korisnika. Pauk je najavio proširenje usluga i djelovanja kako bi svi sadašnji i budući korisnici ovim objektom dobili iznimno kvalitetno, moderno i nadasve zasluženo mjesto za rehabilitaciju i podizanje kvalitete življenja.

Izdvojeni članak

Počela gradnja hotela na opatijskoj rivijeri: Investicija vrijedna oko 50 milijuna eura

U Šibeniku otvorili prvi hrvatski ‘Veteranski centar’ za oporavak i rehabilitaciju branitelja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap