Pretraga

Završen Veteranski centar u Petrinji, na temeljima vojarne Zrin gradila ga tvrtka Lavčević

A- A+

U Petrinji je otvoren Veteranski centar, treći od ukupno četiri veteranska centra koje je Ministarstvo hrvatskih branitelja izgradilo u okviru EU projekta Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj. Riječ je o investiciji vrijednoj 13 milijuna eura.

Veteranski centar Petrinja

Veteranski centar Petrinja | foto: Grad Petrinja

Petrinjski Veteranski centar ima sveukupno 148 ležajeva, godišnje će moći primiti više od 2.800 korisnika. Izgradnja centra gradnja započela nekoliko mjeseci prije potresa. Do tada izgrađena konstrukcija u potresu je pretrpjela oštećenja koja su se morala popraviti što je produžilo inicijalni rok završetka radova. Centar je podignut na temeljima bivše petrinjske vojarne Zrin, a izvođač radova bila je tvrtka Lavčević d.d. iz Splita,

Svečanosti otvorenja nazočio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, koji je ovom prilikom najavio kako se projekt uspostavljanja mreže veteranskih centara nastavlja.

Izdvojeni članak

U Petrinjskom naselju Nebojan gradi se škola za 19 učenika: Radovi vrijedni 850 tisuća eura

– Ovi veteranski centri povezali su dva strateška procesa – hrvatske branitelje i ratne vojne invalide i članstvo u EU odnosno sredstva iz kohezijske politike. Nećemo stati, u pregovorima smo za novu financijsku perspektivu dogovorili smo da se nastave financirati ovakvi projekti, mi ćemo izgraditi još četiri Veteranska centra i tako pokriti sva područja Hrvatske koja su bila ne samo teško dotaknuta ratom i agresijom, nego su u tim krajevima naši ljudi koji zaslužuju ovakvu skrb najviše kvalitete, rekao je Plenković.

Kako je istaknuto prilikom otvorenja, Veteranski centar Petrinja ustanova je u kojoj će se braniteljsko – stradalničkoj populaciji iz Domovinskog rata na jednom mjestu pružati sveobuhvatna skrb kroz posebno prilagođene programe psihosocijalnog osnaživanja, tjelesne rehabilitacije, sportske rekreacije, očuvanja zdravlja, osnaživanja potencijala za zapošljavanje i poduzetništvo te edukacije, seminare, radionice i slične aktivnosti.

Krajem svibnja potrošena su sredstava za obnovu iz Fonda za solidarnost na petrinjskom području, što se sve obnovilo pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap