Pretraga

Za energetsku obnovu 190,000 metara kvadrata višestambenih zgrada planirano 98 milijuna eura

A- A+

U cilju revitalizacije Sisačko-moslavačke županije nakon potresa 2020. godine, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić najavio je da će za energetsku obnovu višestambenih zgrada iz EU sredstava biti planirano 98 milijuna eura. Zajedno s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom predstavio je realizirane i predstojeće projekte iz područje građevinske i prometne infrastrukture koje financiraju država i Fond solidarnosti.

250. sjednica Vlade RH

250. sjednica Vlade RH | Foto: Vlada Republike Hrvatske screenshot

U potpunosti je s obnovom dovršeno 455 privatnih i javnih zgrada na području koje je obuhvaćeno zagrebačkim i petrinjskim potresom. Završena je izgradnja i opremanje 51 kuće, a u procesu izgradnje je trenutno 321 zamjenska kuća. Trenutno je aktivno 1288 gradilišta, dok je u nabavi 1182 nove lokacije za obnovu, prije svega privatnih kuća i zgrada. Iz Fonda solidarnosti u potpunosti je završeno ukupno 912 projekata, a kod 342 projekta je u tijeku izvođenje radova. Od početka 2023. godine , samo za obnovu privatnih kuća potrošeno je 130 milijuna eura.

Vrijednost radova 337 milijuna eura

Ministar Branko Bačić spomenuo je da je s gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes i Sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom obišao Osnovnu školu Petrinja koja se sufinancira sredstvima mađarske Vlade i sredstvima državnog proračuna, a opremanje škole osigurat će Sisačko-moslavačka županija. Završetak izgradnje i početak rada škole planiran je za drugo polugodište ove školske godine. Slična je situacija s gradilištem Srednje strukovne škole Petrinja čija se obnova financira iz kredita Svjetske banke.

Zajedno s Hrvatskim Caritasom, Vlada obnavlja 27 obiteljskih kuća. Bačić je u društvu ministra zdravstva Vilija Beroša obišao radove na obnovi i izgradnji Kliničkog bolničkog centra Rebro u Zagrebu čija se obnova financira sredstvima Fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te kreditom Svjetske banke, vrijednosti radova 337 milijuna eura. Pokrenuta je i Javna nabava za izgradnju šest novih stambenih zgrada u Sisku, na lokaciji Caprag. Po završetku Javne nabave kreće izgradnja prvih šest, od ukupno 36 više stambenih zgrada koje će se graditi na području Sisačko-moslavačke županije. U ovom se trenutku gradi 131 drvena kuća uz uz domove umirovljenika u Petrinji i Glini. Radovi se privode kraju, a objavljen je i Javni poziv za dodjelu stambenih jedinica građanima koji žive u kontejnerima ili bilo kojem drugom obliku privremenog smještaja. Tekst o Javnom pozivu možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Raspisan Javni poziv za dodjelu privremenog smještaja na području Petrinje i Gline

98 milijuna eura za energetsku obnovu

U kontekstu uštede energije i energetske učinkovitosti u zgradarstvu, planirano je raspisivanje Javnog poziva za energetsku obnovu više od 190,000 metara kvadratnih višestambenih zgrada iz EU sredstava u vrijednosti 98 milijuna eura. Također je planirano povećanje alokacije provedenog javnog poziva za energetsku obnovu dodatne višestambene zgrade za 22 milijuna eura te povećanje alokacije provedenog javnog poziva za energetsku obnovu ukupno 60,000 metara kvadratnih višestambenih zgrada oštećenih u potresu za 25 milijuna eura.

Do danas je uloženo više od 101 milijun eura u izgradnju, sanaciju i obnovu prometne infrastrukture, a to su provodile Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije. Strateško važni projekti koje provode Hrvatske autoceste su izgradnja dionice autoceste Lekenik čvor Sisak, čiji je rok izgradnje 15. travnja 2024. godine, a vrijednost radova gotovo 41 milijun eura. U tijeku je izrada projektne dokumentacije u vezi izgradnje novog čvora Petrinja i novog čvora Lekenik na postojeću državnu cestu D30. Do 31. kolovoza ove godine, realizirano je 22 milijuna eura. Radovi na spojnoj cesti čvorište Sisak-Sisak, vrijednosti gotovo 22 milijuna eura, su u tijeku.

– Isto tako, u tijeku je rekonstrukcija državne ceste DC36, čije je vrijednost radova 2 milijuna i 650 tisuća eura. Podrazumijeva obnovu i asfaltiranje 4 kilometra ceste Hotnja-Orleković. Proveden je otkup zemljišta te sklopljen ugovor za radove. Izvanredno održavanje Mosta Gromova u Sisku, vrijednosti radova više od 8 milijuna eura, a provodi se temeljna sanacija tla ispod temelja stupova mosta i interventna sanacija oštećenja nastalih tijekom potresa, rekao je ministar Medved.

Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije je kroz Fond solidarnosti kroz tri ugovora utrošila 16,32 milijuna eura, a tim je novcem sanirano i obnovljeno više od 85 kilometara županijskih i lokalnih cesta, devet mostova i četiri klizišta na području Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice.

Copy link
Powered by Social Snap