Pretraga

Svaki peti građevinac u Hrvatskoj je stranac: ‘Integracija je ključan proces’

A- A+

Prema podacima iz 2021. na gradilištima u Hrvatskoj je svaki peti radnik stranac. Početkom 2023. bilo je odobreno blizu 150.000 zahtjeva za boravak i rad stranih radnika. Od toga, 16.000 radnika radi u visokogradnji. Za usporedbu, za drugo zanimanje koje najčešće zapošljava stane radnike (konobar) zaposleno je 6.000 radnika manje. Uistinu, strani radnici na gradilištima sve su učestalija pojava.  

revident

Gradilište | foto: Pexels

Osim logističkih izazova koji su nužni da radnik uopće počne raditi, postoji i pitanje uklapanja u radno okruženje. Strani radnici koji dolaze u Hrvatsku obično dolaze iz zemalja koje su značajno drugačije. Prilagodba na novo okruženje ne može se dogoditi preko noći.

Onboarding proces stranih radnika koji će raditi na gradilištima razlikovat će se od onog lokalnih radnika. Također, ako će strani radnici raditi s lokalnima, organizacijska klima i organizacijska kultura trebaju poticati prihvaćanje i toleranciju.  

Pronalazak stranih radnika 

Postoje mnogi izvori koji vam mogu pripomoći pri pronalaženju stranih radnika. Nekada se potpuno poklapaju sa profilom osoba koje tražite, a jedina prepreka je njihova lokacija.  

Bilo da koristite assessment centar ili sami procjenjujete njihove kompetencije, procjena stranih radnika koje planirate zaposliti važna je za njihovu budućnost, ali i budućnost vaše organizacije.

Razmotrite potencijale vaših radnika. Koliko svaki radnik kod vas može napredovati? Koliko smatrate da će biti zaposlen? Podudaraju li se ciljevi organizacije s njegovim ciljevima? Sve su ovo pitanja koja možete postaviti tijekom razvoja plana za suradnju s novim zaposlenikom. Upravljanje talentima ne treba se zanemariti.  

Ulaganje u psihološku procjenu donosi dugoročne prednosti 

Iako se na prvu možda čini nevažna, psihološka procjena radnika prije nego što dođu na radno mjesto može vam olakšati budućnost. Veliki broj stranih radnika se želi zaposliti, pa možete biti izbirljivi. Možda nećete imati šansu analizirati sve osobine i vještine, ali možete donekle uskladiti vaš trenutni tim s drugim radnicima. Psihološka procjena povisuje vjerojatnost njihove prilagodbe. Svatko želi savjesnog i odgovornog radnika. Teško je znati koji će biti takav.  

Psihološka procjena može varirati od rješavanja kratkih upitnika i razgovora do kompletne procjene osobe kroz assessment centar. I kroz dosta kratke procese možete saznati dovoljan broj informacija o osobi za donošenje bolje odluke.  

Dobar onboarding rezultira u sigurnijem, produktivnijem i motiviranijem timu 

Onboarding stranih radnika koji će raditi na gradilištima uključuje korake kojima se osigurava njihova sigurnost i produktivnost. Onboarding bilo kojeg radnika treba biti detaljan uvod u posao koji će mu uz savjete pružiti toplu dobrodošlicu. Za strane radnike treba biti ispunjen i obukom koja će ih upoznati sa specijaliziranim znanjima za obavljanje posla, te može uključivati načine rada s kojima do sada nisu bili upoznati. Neće svi biti na istoj razini upoznati s vještinama koje tražite. Vaš posao je dati im najbolju šansu za uspjeh.   

Organizacijska klima koja potiče učenje i postavljanje pitanja tijekom onboarding procesa stvara kvalitetan temelj kod svakog radnika. Kada radnik prođe kroz onboarding ostali zaposlenici će ga lakše prihvatiti jer će već biti upoznat sa procesima. Za kvalitetan onboarding stranih radnika potrebno je više vremena i organizacije. Kada se uhodaju, bez problema mogu postati kvalitetan dio tima.  

Stvaranje osjećaja pripadnosti i prihvaćanja 

Dio vašeg tima će se bez problema prilagoditi stranim radnicima, a dio će imati svoje sumnje. Ako zapošljavate velik broj radnika može se stvoriti mentalitet ‘oni protiv nas’ zbog kojeg će vaši sadašnji radnici misliti da će biti zamijenjeni. To otežava upravljanje učinkom i usporava produktivnost.  

Stoga je potrebna organizacijska kultura u kojoj će svi radnici imati osjećaj pripadnosti, koja utječe na prihvaćanje promjena te u kojoj su definirane temeljne vrijednosti koje uključuju prihvaćanje i suradnju s ljudima iz raznolikih krajeva. Time ćete smanjiti pojavu negativnih stavova. Teški uvjeti rada na gradilištima ne trebaju se dodatno otežavati neslaganjem među radnicima.  

Foto: Unsplash

Jasne smjernice olakšavaju integraciju i prilagodbu stranih radnika 

Ako ste iskusni voditelj znate upravljati svojim timom. Znate što koji zaposlenik treba napraviti, koje su njegove odgovornosti i zadaci, kao i vaši zaposlenici. Upravljanje učinkom u već uspostavljenom timu je proces koji se uvijek događa u pozadini.

Ali, kada zapošljavate strane radnike, ono uključuje ponovno započinjanje cijelog procesa. Morate postaviti nove okvire željene učinkovitosti, standarde obavljanja zadataka i opise zadataka. U početku će biti sporije i zahtijevat će više pozornosti, ali kada uspostavite novi sustav za upravljanje učinkom on će početi glatko funkcionirati.  

Sigurnost na prvom mjestu  

Kada zapošljavate strane radnike, ne želite se izlagati riziku. Oni nemaju istu razinu potpore kao u svojoj zemlji. Stoga njihovo zapošljavanje uključuje podučavanje o standardnim sigurnosnim pravilima. Cijela organizacijska klima i kultura trebaju biti fokusirane na održavanje sigurnosnih standarda. Koraci u uspostavljanju sigurnosti ne trebaju se zanemarivati. Tim koji sustavno prikazuje sigurnosne protokole ujedno pokazuje koja su ponašanja poželjna, a tako i strani radnici uče po modelu.  

Samouvjereno zapošljavajte strane radnike 

Kada uskladite procese i razmotrite potencijalne poteškoće, krenite u pothvat zapošljavanja stranih zaposlenika. Svako gradilište može imati korist od zapošljavanja stranih radnika. Pronalaženje i upravljanje talentima iz drugih država vještina je koja se može naučiti i usavršiti. Počnite svoj proces već danas i pronađite radnike koji će uistinu odgovarati vama i zahtjevima gradilišta na kojem radite! 

Više o ovim temama pročitajte u ovim tekstovima:

Borite se s rokovima? Donosimo savjete kako se lakše nositi s ovim stresom

Vodite međunarodni tim ljudi? Ove izazove morate prevladati kako bi bili uspješni

Copy link
Powered by Social Snap