Pretraga

Borite se s rokovima? Donosimo savjete kako se lakše nositi s ovim stresom

A- A+

Rokovi su važni u poslu jer nam daju smjernice, ali mogu izazvati stres za radnike. Kad šefovi naglašavaju važnost rokova, stres se pojačava i može dovesti do lošeg rada ili sagorijevanja. Da bismo bili produktivni i osjećali se dobro, važno je naučiti upravljati stresom koji proizlazi iz zahtjeva pridržavanja rokova. 

Teško vam je raditi pod stresom? Donosimo savjete kako se lakše nositi s njim | Foto: Unsplash

Ograničavajući vremenski rokovi služe kao smjernice za dosljedno rješavanje zadataka, a s druge strane, stvaraju pritisak i stres radnicima. Tada razvijene strategije za upravljanje stresom padaju u vodu. Na kraju, ne dostigne se ništa korisno, a wellbeing radnika postaje ugrožen. 

Rokovi su učestala pojava u građevinskoj industriji, pa je važno efikasno suočavanje u trenucima stresa. Upravljanje emocijama, upravljanje stresom i donošenje odluka posebno je teško uz pritisak. Stoga je bitno upoznati se sa strategijama koje mogu pomoći u trenucima stresa od rokova. To znanje može smanjiti ugrožavanje dobrobiti. 

Prioriteti i upravljanje vremenom  

Svaki projekt ima svoje važne zadatke. Kao što bez temelja ne možemo izgraditi krov, u situacijama kad nam ponestaje vremena često želimo obaviti sve odjednom. No, ključno je fokusirati se na najvažnije zadatke. Kada pravilno postavimo prioritete, možemo čvrsto izgraditi temelje i osjećati manje pritiska.

Upravljanje vremenom može biti izazovno, ali učenje iz prethodnih iskustava i savjeti iskusnih osoba pomažu nam prepoznati što je najvažnije. Ako uspijemo dobro postaviti prioritete, rokovi neće biti prepreka. 

Izdvojeni članak

Vodite međunarodni tim ljudi? Ove izazove morate prevladati kako bi bili uspješni

Postavljanje realističnih ciljeva 

Kada se približavaju rokovi, možda osjetite pritisak i pomislite da nećete uspjeti postići zadane ciljeve. Ponekad, to može biti istina. Važno je znati kad stati i preispitati ciljeve. Modificiranje ciljeva može izgledati kao poraz, ali zapravo pokazuje vašu predanost kvalitetnom radu. 

Često se suočavamo s tvrdim ciljevima i pritiskom nadređenih, što dodatno pojačava stres. U takvim situacijama, važno je kontrolirati emocije koje se javljaju kada se osjećamo preplavljenima. Bitno je postaviti osobne ciljeve koji su realni i ostvarivi. Umjesto paničarenja o posljedicama nedostizanja cilja, fokusirajte se na ono što možete postići. To će vam pomoći da ostanete smireni do kraja roka i postignete maksimum. 

Foto: Unsplash

Mali koraci zlata vrijede  

Upravljanje vremenom često se percipira kao apstraktan koncept, posebno kod velikih projekata. Odluke kako početi raditi na zadacima koji se protežu na nekoliko godina mogu biti zastrašujuće. Samo gledanje na zadatak koji se čini prevelikim može obeshrabriti. 

Međutim, postoji način olakšavanja te situacije. Umjesto gledanja na zadatak kao na nepremostivu prepreku, rastavite ga na manje, izvedive korake. Tako si omogućujete jasnoću u tome što trebate učiniti kako biste napredovali. Svaki završeni korak donosi osjećaj napretka, što dodatno motivira. Takva strategija također naglašava važnost međusobne podrške i suradnje u radnom okruženju. Važno je zapamtiti da niste sami i da podrška nije daleko. Nemojte se ustručavati potražiti pomoć kolega. Dijeljenje misli i osjećaja s drugima može biti i koristan način rješavanja konflikata. Kad vaši kolege ili nadređeni razumiju kroz što prolazite, lakše ćete pronaći rješenja za eventualne nesuglasice.  

Tehnike za upravljanje vremenom na gradilištu 

Osim općih savjeta, postoje i praktične tehnike koje su korisne za vođenje projekata na gradilištu. Korištenje tih tehnika olakšava odluke o tome što raditi, kada i kako. Na primjer, Pomodoro tehnika podrazumijeva intenzivan rad od 25 minuta, nakon čega slijedi 5-minutna pauza. Taj ciklus ponavljate sve dok ne završite zadatak. Posvećenost intenzivnom radu u ograničenom vremenskom okviru poboljšava vašu produktivnost. 

gradilište

Gradilište | foto: Freepik

Još jedna korisna tehnika je blokiranje vremena. Ona vam omogućuje da odredite kada ćete raditi na kojem zadatku. Razdvajanje zadatka na određene periode u danu pruža jasan pregled onoga što trebate raditi u svakom trenutku. S jasnim rasporedom lakše je izbjeći odugovlačenje i nepotrebno razmišljanje o sljedećim koracima. 

Upravljanje vremenom omogućuje postupno napredovanje prema cilju umjesto da budete pod stalnim stresom. Sljedeći put kada se suočite s rokovima na gradilištu, razmislite o primjeni neke od ovih tehnika. 

Vanjske i unutarnje smetnje 

Svaki dan na gradilištu donosi nove izazove, a kad je riječ o zadacima pod pritiskom rokova, smetnje oko nas mogu biti posebno otežavajuće. Važno ih je prepoznati i smanjiti. 

Vanjske smetnje su one koje dolaze iz okoline i često su lakše rješive. To može uključivati ​​ nepozvane posjetitelje ili iznenadne vremenske promjene. Kako biste se nosili s tim, važno je imati strategije za suočavanje s nepredviđenim situacijama. Primjerice, stvaranje jasnih pravila o pristupu gradilištu može pomoći u smanjenju smetnji nepozvanih gostiju.  

S druge strane, unutarnje smetnje su one koje proizlaze iz nas samih, poput podložnosti stresu ili nemotiviranosti.  One su često suptilnije, ali mogu imati veliki utjecaj na produktivnost. Na primjer, konstantne brige o kvaliteti izvedbe mogu smanjiti koncentraciju. Da biste se nosili s njima, važno je razviti tehnike upravljanja stresom i emocionalnom inteligencijom. To može uključivati vježbanje, tehnike disanja, razgovor s kolegama o izazovima. 

Prepoznavanje i rješavanje vanjskih i unutarnjih smetnji omogućava vam održavanje visoke razine produktivnosti i kvalitete, čak i u zahtjevnim uvjetima. 

S pritiskom prema naprijed 

Iako stres zbog rokova može biti zastrašujući, ključno je nastaviti napredovati. Angažirajte se maksimalno kako biste što bliže pristupili vašem cilju. Iskoristite sve strategije za upravljanje stresom, emocijama i vremenom koje imate na raspolaganju.

Ne odustajte kada se suočite s prvom preprekom. Potražite podršku te osigurajte da vaša dobrobit ostane prioritet. Ulaganjem maksimalnog truda ćete biti zadovoljni znajući da ste dali sve od sebe, bez obzira na ishod. 

O ovim temama pročitajte više o sljedećim tekstovima:

Svaki peti građevinac u Hrvatskoj je stranac: ‘Integracija je ključan proces’

Vodite međunarodni tim ljudi? Ove izazove morate prevladati kako bi bili uspješni

Ovo su glavni problemi multikulturalnih tvrtki: Evo kako ih riješiti

Copy link
Powered by Social Snap