Pretraga

Vodite međunarodni tim ljudi? Ove izazove morate prevladati kako bi bili uspješni

A- A+

Svijet je danas povezaniji nego ikada prije. Zahvaljujući tehnološkim naprecima, možete biti u kontaktu s osobama koje su tisućama kilometara udaljene od vas. Ova globalna povezanost otvara vrata mnogim novim mogućnostima u poslovanju. Međutim, zajedno s tim mogućnostima dolaze i novi izazovi.

Foto: Unsplash

U današnjem poslovnom svijetu, javljaju se nove prilike za međunarodne suradnje i formiranje timova s članovima iz različitih dijelova svijeta. Ova raznolikost donosi brojne prednosti, poput različitih perspektiva i ideja, ali isto tako donosi i nove probleme. Vođenje međunarodnih timova predstavlja poseban set izazova koji zahtijevaju posebne vještine i strategije. Razvoj zaposlenika postaje ključan aspekt uspješnog poslovanja, pogotovo u velikim multinacionalnim organizacijama.

Uskladite vrijednosti vašeg poslovanja

Ključno je da članovi vašeg tima, bez obzira na njihovu lokaciju, razumiju strukturu i vrijednosti vaše organizacije. Međutim, organiziranje timskog coachinga o ciljevima i vrijednostima može biti izazovno, posebno kada su ljudi fizički udaljeni, jer često osjećaju manje povezanosti s ostatkom tima.

Stoga je potrebno naglasiti vrijednosti organizacije od samog početka kako bi se osigurala jasnoća i usklađenost među članovima tima. Prvi korak u tome je onboarding proces, gdje se novim zaposlenicima predstavlja struktura i očekivanja u timu. Uklapanje u postojeću organizacijsku kulturu ključno je za pozitivne odnose unutar tima, a detaljno objašnjavanje očekivanja pruža jasnu sliku o tome što se od njih očekuje.

Prihvatite raznolikosti

Međunarodni timovi obično su raznoliki po kulturi i gledištima. No, prihvaćanje te raznolikosti često je izazovno zbog nedostatka razumijevanja. Zato se menadžeri kroz coaching uče kako upravljati raznolikošću i poticati inkluziju. Organizacijska kultura koja potiče učenje o raznolikosti stvara plodno tlo za produktivnije međunarodne timove. Vaša uloga je pronaći zajedničke točke među članovima tima i pokazati da je suradnja moguća unatoč razlikama.

Psiholog Muzafer Sherif je 1950. godine eksperimentirao s djecom u kampu te pokazao da se iz sukoba može roditi prijateljstvo kada grupe imaju iste potrebe i rade zajedno. Slično je i u suvremenim timovima. Zajednička potreba prema kojoj obje strane teže može povezati čak i najrazličitije pojedince, bilo kroz team building, timski coaching ili suradnju na zajedničkom projektu.

Efikasnom komunikacijom dođite do uspjeha

Učinkovita komunikacija je iznimno važna za internacionalne timove jer se tu javljaju jezične i kulturalne razlike. Menadžeri moraju biti sposobni slušati, prepoznati neizrečene probleme i odgovoriti na njih na jasan način. Primjerice, članovi tima neće uvijek koristiti iste izraze, iako govore istim jezikom. Zato je važno je naučiti kako komunicirati s vašim timom jer korištenje ustaljenih izraza može ometati produktivnost. Ako kao menadžer pokažete jasnu komunikaciju, ostali će vas slijediti.

Foto: Unsplash

Pređite preko ograničenja vremenskih zona

Članovi međunarodnih timova mogu se nalaziti bilo gdje što može otežati pronalaženje vremena za sastanak koje odgovara svima. Srećom, tehnologija omogućuje automatizaciju dogovora održavanja sastanka što može biti od pomoći. Nemojte čekati da svatko zasebno odgovori na vaš mail ili poruku. Uštedjet ćete vrijeme i biti efikasniji.

Izdvojeni članak

Borite se s rokovima? Donosimo savjete kako se lakše nositi s ovim stresom

Gradite povjerenje

Vođenje međunarodnih timova zahtjeva suradnju, ali i povjerenje. Važno je osigurati da se svi članovi tima osjećaju važnima i cijenjenima, bez obzira na udaljenost. Timski coaching usmjeren na izgradnju povjerenja olakšava funkcioniranje tima. Kada članovi tima vjeruju jedni drugima, motivirani su za stvaranje prijateljskog okruženja i učinkovito rješavanje problema.

Budite transparentni i pružite detaljne i točne informacije, potičući reciprocitet. To gradi sliku o pravilnom postupanju. Razvoj povjerenja započinje malim koracima i promjenama, a vaš je zadatak usmjeriti ih prema pravom smjeru. Velik dio rada međunarodnih timova temelji se na povjerenju. Iako ne možete uvijek pratiti aktivnosti svakog člana tima na daljinu, ključno je vjerovati da svatko obavlja svoj dio posla.

Menadžment Leadership Akademija

Kao što ste mogli već zaključiti, razvoj zaposlenika i uspjeh timova ovisi o menadžerima. Stoga menadžment coaching u obliku individualnih sastanaka ili Menadžment Leadership Akademije može biti rješenje za vas.

Bez obzira jeste li se odlučili za sudjelovanje Akademiji ili želite ta znanja, vještine i stav usvojiti kroz individualni menadžment coaching steći ćete kompetencije koje će vas izdvojiti od ostalih. Sve što naučite pomaže vam kako bi poboljšali svoje vještine vođenja. Koristite raznolike izvore znanja i radite sa svojim timom dok ne saznate što najbolje funkcionira. Svaki tim je jedinstven, a što više znanja imate to će vam rukovođenje biti jednostavnije.

Nemojte si dopustiti da budete izgubljeni u trenutku kada se susretnete s problemom. Nemojte se ustručavati ulagati u svoje znanje i dovedite sve vaše buduće i sadašnje timove do uspjeha!

Nedavno smo pisali i o izazovu rokova stresu koji proizlazi iz zahtjeva pridržavanja rokova. Upoznajte se sa strategijama koje vam mogu pomoći bolje upravljati vremenom i smanjti stres u ovom tekstu

Više o ovim temama pročitajte i u ovim tekstovima:

Svaki peti građevinac u Hrvatskoj je stranac: ‘Integracija je ključan proces’

Copy link
Powered by Social Snap