Pretraga

Uskoro se otvara najveći panoramski kotač na svijetu, nije viši od samo tri nebodera u EU

A- A+

Iako se titula najvišeg panoramskog kotača od 2000. godine tri puta mijenjala, razlike su uvijek bile minimalne, par metara, tek toliko da se prebaci rekord najvišeg. No, Dubai voli iskazivati svoju moć te gradi panoramski kotač koji je viši preko osamdeset metara od tadašnjeg vlasnika rekorda, kotača High Roller u Las Vegasu.

Ain Dubai | Screenshot/Youtube

Da veličina nije važna pokazuje to što je London Eye (135 metara) i dalje najpoznatiji od svih panoramskih kotača, iako je peti po veličini poslije kineskog kotača Star of Nanchang (160 metara), Singapore Flyer (165 metara), High Roller Las Vegas (169 metara) i novog Ain Dubai (preko 250 metara). U postepenom povećanju metraže najvišeg panoramskog kotača vidi se koji skok je napravio Dubai u odnosu na svaki prethodni novoobojeni rekord. Ovaj kotač je arhitekturu i strojarstvo gurao do svojih limita, gotovo je duplo viši od Londonskog monumenta. U jednoj vožnji u isto vrijeme može sadržavati 1.750 putnika koji moraju biti 100 posto sigurni i tako se osjećati prilikom vožnje.

Izdvojeni članak

Novi najdublji bazen na svijetu ima svoj podvodni grad

Iako su prve ideje početkom 2010. bile da novi dubajski kotač bude visok oko 210 metara, od onda su se apetiti povećali te je metraža porasla za 40-ak metara. Ta dodatna nadogradnja značila je da će za izgradnju kotača biti potrebno za trećinu više metala nego pri izgradnji Eiffelovog tornja. Ain Dubai panoramski kotač izgrađen je na umjetnom otoku u gradu koji je zapravo samo nakupina pijeska.

Ain Dubai | Screenshot/Youtube

Iako zvuči suludo graditi takvu građevinu koju dnevno koriste tisuće ljudi na takvom tlu, ipak bi se preferiralo prirodno, čvrsto tlo. No, temeljni stupovi kotača prodiru u zemlju 35 metara, te završnih pet metara je zabijeno u stijene koje se nalaze u zemljinoj kori, tako da je stabilnost kotača stopostotno sigurna. Ti temeljni stupovi se produžuju u četiri glavna nosiva stupa koja su visoka 126 metara, što je gotovo visoko kao London Eye u cijelosti. Najveći problem je bio uskladiti stabilno stajanje tih stupova prilikom njihovog spajanja u jednu osovinu oko koje će se vrtjeti kotač. Pošto je kotač jako težak, konstrukcija mora biti jako stabilna kako se stupovi prilikom vožnje ne bi pomaknuli niti centimetra. Za zahvat spajanja četiri stupa u osovinu, građevinarima su bila potrebna dva krana od tri koja su najveće visine na svijetu. Kranovi su podizali 1.800 tona tešku osovinu i pridržavali je prilikom montiranja.

Ain Dubai | Screenshot/Youtube

Iako kotači izgledaju tako lagani i vrte se glatko, inženjerski posao iza projektiranja uspješnog i sigurnog kotača je veoma težak. Kotač mora sam sebe održavati stabilnim te se vrtjeti bez ikakvog pomaka. Pri tome pomažu brojni metalni kablovi nosači koji su velikog promjera i ima ih ukupno 192. Kablovi su unaprijed zategnuti te se njihova ukupna dužina, ako ih zbrojimo, proteže na 2.400 kilometara, što je više nego od Zagreba do Lisabona. Što se tiče prevencije od ekspanzije i skrućivanja metala od dubajskih vrućih dana i hladnijih noći, cijela konstrukcija je obojena u bijelo.

Ain Dubai | Screenshot/Youtube

Svaka od kabina koje prometuju panoramskim kotačem mogu primiti do 48 putnika i zakačena je s vanjske strane na kotač kako bi bila što stabilnija i održavala stabilnost cijele konstrukcije. Kabine mogu primiti duplo više putnika od kabina na London Eyeu, ali su zato i duplo teže. Kotač se pokreće pomoću 64 kotača od gume koje svojom rotacijom pokreću panoramni kotač s brzinom jednog okretaja panoramnog kotača u 38 minuta. Svaka kabina na sebi ima mehanizam koji ju okreće u suprotnom smjeru od kretnje kotača, a pod u kabini uvijek ostaje horizontalan. To je dodano zbog velike vjerojatnosti da će više putnika biti na jednoj strani kabine, a ovako će u svakom slučaju pod uvijek biti horizontalnog usmjerenja.

Ain Dubai – kabina | Screenshot/Youtube

Panoramski kotač se trebao otvoriti u 2020. godini, no zbog pandemije kao i većina stvari, otvaranje se odgodilo pa se otvorenje očekuje 21. listopada ove godine. Snimku kotača dronom možete pogledati u videu ispod teksta.

Copy link
Powered by Social Snap