Pretraga

Novi najdublji bazen na svijetu ima svoj podvodni grad

A- A+

Dubai je trenutno dom najvišeg nebodera i najdubljeg bazena na svijetu. Bazen su otvorili ovo ljeto za javnost, a dubok je nešto malo preko 60 metara. Kako je Dubai poznat po raskoši, bazen uređen podvodnim drevnim gradom, biljkama, poput mjesta iz nekog filma.

Deep Dive Dubai | Screenshot/Youtube

Bazen se nalazi u kompleksu Deep Dive Dubai, grad ima veliku povijest izranjanja bisera pa je sama zgrada bazena dizajnirana u obliku školjke. Bazen sadrži 14 milijuna litara vode i dubok je 18 katova prosječne zgrade. Bazen je dubok točno 60,02 metra i time je skinuo rekord poljskog bazena od 45 metara.

Deep Dive Dubai | Screenshot/Youtube

Svih 14 milijuna litara cirkulira kroz vulkansko kamenje, filtracijski sistem koji je izmislila NASA. Bazen je cijelu godinu na ugodnih trideset stupnjeva Celzijusa, a za održavanje temperature tretira ga se UV svijetlom svakih šest sati. Iako je ovo tehnički bazen, njegov sadržaj ispod vode govori da je puno više.

Izdvojeni članak

Jedan od najvećih svjetskih bazena izgleda poput plave lagune, a na njemu je moguće čak i jedriti

Do prve postaje od 12 metara, vanjska stijena bazena je staklo iza kojeg se nalaze prostorije za posjetitelje koji su podrška svojim bližnjima koji su se odvažili na dubinsko ronjenje. Cijeli potopljeni grad koji je izgrađen u kompleksu bazena, njega ronioci mogu istražiti, čak sadrži i suhe prostorije na 12 i 21 metar dubine. Grad ima čak stan i garažu koji su povezani potopljenim stubištem, dublje je cijela ulica koja se raspada što dublje se pliva.

Deep Dive Dubai | Screenshot/Youtube

Svjetlost ne može probiti vodu na najveće dubine, zato je bazen opremljen svjetiljkama i zvučnicima kako bi olakšali put do dna. Po cijelom bazenu do dna ima 56 kamera, djelomično zbog sigurnosti amaterskih, a i profesionalnih ronioca, i djelomično radi snimaka koje su roniocima uspomena za ponijeti kući.

Što se tiče opasnosti od naglih izranjanja, kompleks sadrži hiperbarične komore koje u isto vrijeme može koristiti do deset ljudi. Hiperbarične komore pomažu kod dekompresijske bolesti – zračne embolije. Zračna embolija (plinska embolija) je začepljenje krvnih žila mjehurićima koji se nalaze u krvnoj struji, a obično nastaje zbog ekspanzije (širenja) zraka zadržanog u plućima dok se tlak snižava tijekom izranjanja. Iz istih razloga, savjetuje se svima da ne ulaze u dubine ako su u posljednja 24 sata bili na visini višoj od 300 metara.

Deep Dive Dubai | Screenshot/Youtube

Zanimljivo je što se uopće nije znalo da se gradi najdublji bazen. Dubai je jako kompetitivan grad i ne skriva potrebu za iskazivanjem zapadu i istoku. Mediji su pokrivali otvorenje poljskog bazena pola godine prije, koji je tada bio najdublji na svijetu, dok su Dubajčani kopali 15 metara dublji.

Izdvojeni članak

Kameni bazen koji je raspametio svijet nalazi se u Hrvatskoj

Bazen se gradi kao bazen unutar bazena. Naime, postepeno se iskopa prvi bazen i cijeli se obloži betonom, onda iz tog prvog bazena se dublje kopa sljedeći bazen koji se također onda oblaže, svaki sljedeći bazen je sve manji i dublji, tako da se cijeli bazen postepeno sužava prema dnu. Bazen se napravio od unaprijed od montažne betonske cijevi, koja se nakon montaže podupire s još dodatno metar i pol betona.

Postupak gradnje Deep Dive Dubai | Screenshot/Youtube

Bazen nije samo turistička i rekreacijska atrakcija, već je najveći podvodni filmski studio Bliskog Istoka. Imaju posebne prostorije za snimanje, editiranje i montažu videa i filma.

Copy link
Powered by Social Snap