Pretraga

Jedan od najvećih svjetskih bazena izgleda poput plave lagune, a na njemu je moguće čak i jedriti

A- A+

U poznatom hotelskom kompleksu u Čileu nalazi se drugi po veličini najveći svjetski bazen koji upravo svojom nevjerojatnom veličinom, kao i cjelokupnim izgledom više podsjeća na ocean. Prostire se na ukupnoj površini od nevjerojatnih osam hektara s dužinom od tisuću metara i najvećom dubinom od tri i pol metra, a osim što se u njemu možete neometano kupati, dostupni su i razni drugi atraktivni vodeni sadržaji poput veslanja ili jedrenja.

bazen plava laguna

Drugi po veličini najveći bazen u svijetu nalazi se u Čileu | foto: YouTube, light2tube

San Alfonso del Mar privatno je odmaralište u gradu Algarrobo u Čileu, a nalazi se oko 100 kilometara zapadno od glavnog grada Santiaga.

Posebnost ovog turističkog odredišta zasigurno je činjenica, koja je malo kome poznata, da se u njemu nalazi jedan od površinom najvećih bazena u svijetu i to u vrijednosti od 1,5 bilijuna američkih dolara, a javnosti je prezentiran još 2006. godine nakon skoro pet godina izgradnje.

Cijeli kompleks također je upotpunjen impresivnim umjetnim pješčanim plažama, pružajući izgled prave prirodne lagune, a nalazi se u neposrednoj blizini Tihog oceana.

250 milijuna litara filtriranog mora

Ovakav ogroman projekt izgradila je multinacionalna kompanija Crystal Lagoons koja se inače bavi razvojem tirkiznih vodenih površina i bijelih pješčanih plaža unutar gradova, kreirajući na taj način idilične urbane lagune. Ovaj koncept pod nazivom Public Access Lagoons ujedno uključuje i brojne druge sadržaje poput vodenih sportova, koncerata, klubova, sajmova, parkova, ugostiteljskih objekata, šoping centara, a ugošćuje i razne događaje, stoji na službenim stranicama Crystal Lagoons. Naime, radi se o inovativnoj i ekološki održivoj tehnologiji koja je patentirana diljem svijeta, a čije se održavanje temelji na upotrebi minimalne količine energije, izjavio je osnivač i predsjednik tvrtke, ujedno i biokemičar, Fernando Fischmann.

Štoviše, bazen koji je izgrađen u sklopu privatnog odmarališta San Alfonso del Mar, svojom dužinom od 1.013 metara prostire se na ukupnoj površini od oko osam hektara i slovi za svjetsko vodeno čudo koje je čovjek izgradio, stoji na službenim stranicama Crystal Lagoonsa. Osim toga, ovaj bazen ispunjen je s impresivnih 250 milijuna litara filtriranog mora iz Tihog oceana, čime se odaje dojam da se doista nalazite u pravoj laguni.

Čudesan bazen na obali Čilea nekada je slovio kao najveći bazen na svijetu te je bio uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda, a San Alfonso del Mar bio je prvi projekt u svijetu koji je koristo ovu inovativnu tehnologiju. Međutim, zavidno prijestolje trajalo je sve do 2015. godine, kada je čileanskom bazenu tu titulu oduzela izgradnja novog fascinantnog bazen koji se nalazi u sklopu hotela Citystars Sharm el Sheik u Egiptu. Taj vodeni objekt također je gradila tvrtka Crystal Lagoons, a koji je sa svojom površinom od skoro trinaest hektara proglašen novim najvećim vodenim dosegom te vrste na svijetu.

Jedrenje na bazenu

No, to nikako nije umanjilo impresivnu sliku bazena u Čileu koji osim što se odlikuje svojom veličinom od čak 6.000 standardnih bazena, ima i maksimalnu dubinu od 3 i pol metra, a temperatura vode iznosi ugodnih 26 stupnjeva.

Osim plivanja u bazenu, moguće su i razne druge vodene aktivnosti poput veslanja, jedrenja, surfanja, vožnje brodom, ronjenja i sl.

Ova tirkizno čista laguna uvelike je modernizirala lokalni krajolik, omogućujući kako stanovnicima grada Algarrobo tako i svim posjetiteljima turističkog odmarališta San Alfonso del Mar atraktivno i sigurno područje za razne vodene aktivnosti. Osim toga, ovo spektakularno izdanje predstavljalo je poticaj za razvoj ostalih odmarališta i zabavno-rekreacijskih sadržaja u neposrednoj blizini te impresivne umjetno stvorene lagune, tvoreći Algarrobo neizostavnom turističkom destinacijom.

jedrenje na bazenu

Na bazenu u sklopu turističkog odmorišta San Alfonso del Mare moguće su razne vodene aktivnosti | foto: YouTube, light2tube

Jedan od najvećih svjetskih bazena izgleda poput plave lagune, a na njemu je moguće čak i jedriti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap