Pretraga

Veterinarski zavod Križevci nakon 120 godina dobiva novu zgradu

A- A+

Veterinarski zavod Križevci koji je od osnutka prije 120 godina smješten u bivšoj zgradi pavlinskog samostana dobit će novu zgradu koja će biti izgrađena na površini od 1385 m² na Posrednjem putu u Križevcima. Nova zgrada Zavodu će omogućiti razvoj suvremene dijagnostike i analitike.

Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta, i Mario Rajn, gradonačelnik Grada Križevaca

Veterinarski zavod Križevci koji je od osnutka prije 120 godina smješten u bivšoj zgradi pavlinskog samostana, dobiva novu zgradu.

Nova zgrada bit će izgrađena na površini od 1385 m² na Posrednjem putu u Križevcima. Ugovor o osnivanju prava građenja u korist Veterinarskog zavoda Križevci na tom zemljištu potpisali su Mario Rajn, gradonačelnik Grada Križevaca, i Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta.

Nova zgrada Zavodu će omogućiti razvoj suvremene dijagnostike i analitike.

Zgrada – jug i sjever prema Tehnološkom parku; autor idejnog rješenja Igor Jovanovski

– Nova zgrada imat će suvremen laboratorijski prostor koji udovoljava svim potrebama današnjice, ali i idućih desetljeća. Taj prostor preduvjet je našeg daljnjeg razvoja, znanstvenog napredovanja naših zaposlenika te novih zapošljavanja. Sada nam slijedi ishođenje svih potrebnih dozvola za gradnju te sustavan rad na privlačenju sredstava iz fondova Europske unije kojima namjeravamo financirati gradnju zgrade te njezino opremanje, kazao je Habrun.

Jedna od pet podružnica Hrvatskog veterinarskog instituta

Veterinarski zavod Križevci jedna je od pet podružnica Hrvatskog veterinarskog instituta. U Zavodu djeluju opća jedinica te četiri laboratorija; za dijagnostiku, mikrobiologiju hrane i hrane za životinje, analitičku kemiju i rezidue, pripremu podloga i sterilizaciju.

Buduća zgrada Veterinarskog zavoda Križevci; autor idejnog rješenja Igor Jovanovski

– Zahvaljujem Hrvatskom veterinarskom institutu i Veterinarskom zavodu u Križevcima što su prepoznali Križevce kao mjesto gdje žele razvijati svoju djelatnost – i onu znanstvenu i onu tržišnu.

Gradnja nove zgrade Zavoda itekako je važna budući da je riječ o instituciji koja je od 1901. godine na području grada i najstarija je takva ustanova na području jugoistočne Europe. Posebno se ponosim što zapošljava mlade i domaće ljude, vrhunske stručnjake od koji su neki doktori znanosti, a neki su na doktorskom usavršavanju. U znanstvenom i istraživačkom smislu Veterinarski zavod Križevci čini značajnu okosnicu veterinarske djelatnosti na području grada Križevaca i mnogo šire, istaknuo je Rajn.

Pravo građenja osniva se na rok od 25 godina

Ugovor, potpisan između Grada Križevaca i Hrvatskog veterinarskog instituta, naslanja se na Odluku o osnivanju prava građenja koju je, uz uvid u idejno rješenje buduće zgrade Zavoda, potvrdilo Gradsko vijeće Grada Križevaca. Pravo građenja osniva se na rok od 25 godina, a naknada za to pravo iznosi 1.177,33 kn + PDV mjesečno.

Veterinarski zavod Križevci izuzetno je važan za zdravlje životinja, posredno i ljudi u Koprivničko-križevačkoj te okolnim županijama. Tamo se, među ostalim, dijagnosticiraju značajne bolesti životinja poput salmoneloze, bjesnoće i svinjske kuge. Utvrđuje se zdravstvena ispravnost hrane za ljude, hrane za životinje i kvaliteta vode. U Zavodu se izvodi i praktična nastava za buduće veterinarske tehničare, učenike Srednje gospodarske škole Križevci.

Copy link
Powered by Social Snap