Pretraga

Tri načina na koje će AI unaprijediti sektor građevine: Glavni se tiče podjele poslova

A- A+

Građevinski projekti sastoje se od brojnih elemenata. Svi koji rade u građevini neminovno su se susreli s pitanjem nabave materijala, suočili su se s nepredviđenom promjenom dobavljača, doživjeli su kašnjenja projekta i gubitak resursa uslijed propusta nastalih prilikom planiranja projekata. Umjetna inteligencija koja se i dalje usavršava, dok polako, ali sigurno ulazi u sfere svih disciplina počinje se sve više koristiti i u graditeljstvu. Iako pun potencijal AI-ja još nije poznat, očekuje se da bi mogao optimizirati brojna ‘praktična’ pitanja koja se javljaju prilikom planiranja i izvođenja građevinskih projekata. Uz pomoć umjetne inteligencije, graditi bi se moglo brže i uz manje novčane gubitke.

AI gradilište | foto: Canva Midjourney

Sektor građevine proživljava velike promjene te se već može zamijetiti kako umjetna inteligencija (AI) postaje sve utjecajnija na polju tog sektora. Na globalnoj razini, prema predviđanjima pojedinih analitičara građevinske industrije, predviđa se da će tržište umjetne inteligencije u građevinskom sektoru do 2023. s 2,5 porasti na vrijednost od više od 15 milijardi dolara.

Optimiziranje ‘project schedulinga’

Kako su u građevini zasebni procesi prilikom gradnje nerijetko međusobno izolirani, neusklađenost unutar projekta može onemogućiti neometan nastavak radova i tako usporiti cjelokupan proces. Kasni li, primjerice, neki prijeko potreban materijal, radovi za koje je potreban neće se moći odviti. Nadalje, postoji i mogućnost i da se radovi ‘protegnu’ ako materijala nema dovoljno; a za svaki aspekt dosada je bio odgovoran ljudski faktor.

Smatra se, međutim, da će ljudsku odgovornost za različite elemente gradnje, od raspodjele resursa, do kašnjenja i planiranja nabave materijala, u budućnosti sve češće biti odgovoran AI. Vjeruje se kako će implementacija AI-ja u pojedine aspekte građevinskih procesa uskladiti odgovornost, radove i ostale aktivnosti prilikom građevinskog projekta te tako optimizirati gradnju. Prema voditelju CoE John Hilborn, prenosi construction-today, tri polja u građevini koja će najviše profitirati od upotrebe AI-ja su planiranje projekta, raspodjela sredstava te podjela odgovornosti.

U gradnji, ključno je znati izboriti se s dobavljačima. Dok se projekti odvijaju, a odgovornima su za vratom rokovi projekta, kao i pitanje financija, AI bi mogao omogućiti da se svi zahtjevi projekta zadovolje. Tako, dok AI organizira podjelu odgovornosti u projektu, voditelji projekta mogli bi se posvetiti onim dužnostima koje ne uključuju zadatke koje obavlja AI.

Problemi prilikom nabave materijala prilično su uobičajeni u građevini te se samo 9% ispitanika prilikom istraživanja koje je 2023. provela organizacija Associated General Contractors of America izjasnilo kako nije imalo problema s nabavom materijala. Ostali su naveli kako su se i više puta susreli s pitanjem prisilne promjene dobavljača, čime je projekt bio ometen te se izgubilo i vrijeme i novac. Očekuje se da bi u takvim slučajevima AI mogao uskočiti s korisnim rješenjima.

Izdvojeni članak

Umjetna inteligencija u arhitekturi: Tekst pretvoren u sliku donosi nagrade dizajnerima i projektantima

Podjela sredstava i odgovornosti

Za građevinski sektor, uobičajeno i pitanje raspodjele resursa za građevinski projekt. Riječ je ogromnim iznosima koje valja razumno raspodijeliti i samo taj posao vrlo je značajan da bi projekt dalje neometano tekao i da ne bi bilo zaustavljanja i kašnjenja, što se može dogoditi ako sredstva nisu unaprijed ispravno podijeljena. Smatra se da bi, budući da bi detaljne AI analitike postojećih podataka dodijelile potrebne resurse, sudionici projekta i u tom smislu bili rasterećeni. Umjetna inteligencija i više je nego korisna za definiranje kako optimalno iskoristiti postojeće informacije za podjelu sredstava.

Dok se vjeruje da AI može značajno doprinijeti brzini i efikasnosti organiziranja građevinskih projekta, puno toga još je neistraženo te se o dosezima umjetne inteligencije i dalje nagađa. Osim dosad navedenih načina na koje bi AI mogao olakšati posao građevinskom sektoru, velika je vjerojatnost da bi AI mogao biti koristan i kod dodjele odgovornosti, prosuđujući kako ravnomjerno rasporediti odgovornosti. Pitanje dodjele odgovornosti za određene ‘zadatke’ u projektu ponovno je od važnosti kako bi sve teklo brzo i bez smetnji. Umjetna inteligencija trebala bi biti orijentirana na efikasnost i ‘znati’ kako s manje resursa postići više. Stoga bi u okviru građevinskog projekta trebala ponuditi vrlo jasne smjernice za sve uključene u gradnju, usmjeravajući ‘prave’ ljude na njihova zaduženja.

Copy link
Powered by Social Snap