Pretraga

[VIDEO] Zidari imaju opasnu konkurenciju: Uskoro bi kuće mogli graditi roboti

A- A+

Robotizacijom i tehnološkim razvojem sve više se mijenja način na koji smo obavljali teške fizičke poslove. Baš zato, malo je koga začudilo kada je tvrtka Construction Automation iz Pocklingtona pustila u rad svog automatskog robota za polaganje opeka (Automatic Brick Laying Robot – ABLR).

Foto: FBR; Youtube – screenshot

Robot-zidar razvijan je četiri godine, a cigle, blokove i mort polaže kližući po tračnicama postavljenim oko temelja. Cijeli sustav osmišljen je zahvaljujući inovatorima iz tvrtke Construction Automation iz Pocklingtona, koji stoje iza ovog praktičnog izuma.

ABLR (Automatic Brick Laying Robot) sastoji se od robota i sofisticiranog softverskog sustava upravljanja koji čita digitalizirane verzije arhitektonskih nacrta. Sustav navodi robota gdje točno treba postaviti blokove, opeke i mort, kazao je David Longbottom, koji je tvrtku Construction Automation osnovao u svibnju 2016. s partnerom Stuartom Parkesom.

Parkes, koji već ima poprilično iskustva kada je projektiranje robota u pitanju objasnio je kako je posebno težak izazov bio kako dozirati količinu morta koju robot treba koristiti prilikom zidanja.

– Rješenje je bilo dizajnirati vlastitu pumpu. Trebalo je puno testiranja i pokušaja da bismo dobili sustav koji radi ispravno i konzistentno. No, bili smo uporni i uspjeli smo, kazao je.

Izdvojeni članak

Budućnost gradnje: U ciglama će se skladištiti energija

Upravljanje putem tableta

Samim sustavom upravlja se putem tableta te je potrebno još dvoje ljude ne bi li sav proces prošao bez poteškoća.

Isto tako robot je u mogućnosti fotografirati proces kako bi se bolje mogla kontrolirati kvaliteta rad, a senzori mjere svaku pojedinu ciglu te je poravnavaju kako bi njenu poziciju savršeno prilagodili zidu.

Robotska ruka postavljena je na devet metara visokom okviru po kojem se može klizati u četiri osnovna pravca, tako da nema potrebe za skelama i ljudima koji rade na visini.

Izdvojeni članak

Život na Marsu sve je bliže: Ovako će izgledati stambena arhitektura planeta koji postaje novi dom čovječanstva

Daljnje investicije

Pomoću ugrađenog vertikalnog dizala robot može graditi zgrade visine standardne dvokatnice, što gradnju čini mnogo sigurnijom od tradicionalne.

Robot zidar nije jedina inovacija na kojoj su predano radili iz tvrtke, tako da je u planu i robot koji bi mogao sam postavljati pločice. Hoće li novi izumi istisnuti ljudsku snagu koja je obavljala do sada građevinske poslove ove vrste, ostaje nam vidjeti.

Copy link
Powered by Social Snap