Pretraga

Budućnost gradnje: U ciglama će se skladištiti energija

A- A+

Opeka se koristi kao građevinski materijal tisućama godina, ali rijetko je pronašla bilo kakvu drugu upotrebu. Zidovi i zgrade izrađene od opeke već zauzimaju velike količine prostora, što bi se moglo bolje iskoristiti ako im se pronađe još neka namjena.

Foto: Unsplash

Sudeći prema novim istraživanjima opeke bi se mogle pretvoriti u jedinice za skladištenje energije, navodi se u časopisu Nature Communications. “Pametne cigle” mogle bi se puniti te služiti za pohranu električne energije, poput baterija.

Iako se opeka koristi kao građevinski materijal već tisućama godina, rijetko je pronašla bilo kakvu drugu upotrebu. Zidovi i zgrade izrađene od opeke već zauzimaju velike količine prostora, što bi se moglo bolje iskoristiti ako im se pronađe još neka namjena. Jedno rješenje leži u tome da cigle postanu spremnici za pohranu električne energije.

Izdvojeni članak

Buduća gradnja odredit će hoćemo li izgubiti u borbi protiv klimatskih promjena: Važnu ulogu odigrat će umjetna inteligencija

Kemijske reakcije

Znanstvenici koji stoje iza ideje pojašnjavaju da ove opeke nisu baterije u uobičajenom smislu (čiji se rad temelji na kemijskim reakcijama unutar njih), već superkondenzatori (koji pohranjuju energiju rabeći elektrostatski naboj).

Kuće bi se već u skorijoj budućnosti mogle graditi ciglama koje rade na ovom principu, a zgrade će tada postati superkondenzatori za skladištenje električne energije.

Copy link
Powered by Social Snap