Pretraga

Cijene najma u Zagrebu nikad više: Grad planira izgraditi zgradu s 288 stanova za najam

A- A+

Nekretnine su u Hrvatskoj sve skuplje. Cijene novih stanova prošle su godine porasle za više od 20, a u Zagrebu i više od 30 posto. U Gradu Zagrebu stoga nastoje povećati broj stanova za najam. Već imaju 6.500 stanova koje ne žele prodavati, već samo iznajmljivati. U planu je i gradnja zgrade u Podbrežju s 288 stanova za najam.

Stanovi, ilustracija | foto: Pexels

Stanovi, ilustracija | foto: Pexels

Agent za promet nekretninama, Sanjin Rastovac je u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog rekao da su prosječne cijene stanova prema statistici u Zagrebu oko 2.700 eura. No, u realnosti je teško naći stan ispod 3.000 eura po kvadratnom metru.

– Stanovi od 40-50 kvadrata koštaju i više od 4 tisuće eura po kvadratu. Zadnji primjer, za 30 kvadrata stana tražili smo 114 tisuća eura i bilo je 20-ak upita u roku od nekoliko dana, kazao je Rastovac.

Agent Rastovac naglasio je i da je potražnja mnogo veća nego ponuda. Dodao je kako u Zagrebu nema dovoljno kvalitetnih nekretnina da bi se zadovoljila potražnja. Pritom je istaknuo da je novogradnja puno traženija od starih stanova, prije svega zbog potresa, dodajući kako cijene novogradnje divljaju zbog inflacije, a starogradnja to prati da iskoristi priliku.

Izdvojeni članak

Bačić o budućnosti subvencija APN-a: ‘Za konačnu odluku treba pričekati stambenu strategiju’

Liste za javni i socijalni najam

Na pitanje što Grad Zagreb s tim u vezi poduzima, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je odgovorio da Grad u svom portfelju ima oko 6.500 stanova od kojih su gotovo svi popunjeni.

– Imamo liste za javni najam i liste za socijalni najam. Želimo uvesti reda u tom najmu, želimo potencirati najam i ne želimo prodavati stanove, već želimo povećati portfelj, rekao je Korlaet.

Zamjenik gradonačelnika je dodao kako u tom smislu Grad želi izgraditi zgradu u Podbrežju s 288 stanova za iznajmljivanje. Napomenuo je da postoji sva dokumentacija, ali im nedostaje 320 milijuna kuna. Naglasio je pritom da su daleko odmaknuli u razgovorima s razvojnim bankama u smislu financiranja i na pragu su povoljnog zajma s niskom kamatnom stopom.

APN nije imao dobar učinak na cijene

Investicijski analitičar Filip Vučagić je govorio kako vjeruje da će brzina rasta cijena nekretnina usporiti i stabilizirati se. Za APN je rekao kako misli da to nije bio pravi alat za pomoć ljudima pri kupnji nekretnina. Dodao je da bi porez na nekretnine mogao biti taj koji će pomoći u povlačenju više nekretnina u optjecaj.

Izdvojeni članak

Živimo u društvu jednakih prava: Zašto se onda jedan ministar ne bi mogao prijaviti na APN?

Korlaet se nadovezao i rekao da je namjera s APN-om bila dobra, ali ne i učinak. Rastovac je na to rekao da nama treba veća ponuda, a ne veća potražnja. Dodao je da sve subvencije utječu na potražnju i time povećavaju cijene, a ljudi ulažu u nekretnine kao oblik sigurne štednje.

Vučagić smatra da je dobro vrijeme za ljude koji kupuju nekretninu za vlastite potrebe jer neće biti većih korekcija na više, ali ne vidi se ni da će cijene kroz koju godinu padati 20-30 posto. Rastovac je pritom otkrio koje su najtraženije četvrti za kupnju nekretnina u Zagrebu. Naveo je Trešnjevku, Maksimir, Jarun, Vrbane i Središće.

Copy link
Powered by Social Snap