Pretraga

Dobila odštetu od 116 tisuća eura jer su majstori gradili na tlu koje nije nosivo

A- A+

Vlasnici obiteljske kuće u Ludbregu izvođači radova po pravomoćnosti presude morat će platiti odštetu od 116 tisuća eura i nadoknaditi troškove parničnog postupka od približno 33 tisuće eura zbog obavljenih radova iz 2008. godine zbog kojih je njen dom danas nakrivljen. Tako glasi nepravomoćna presuda Općinskog suda u Varaždinu, u kojem je Lj.L. iz Ludbrega tužila građevinsku tvrtku iz Ludbrega i zidarsko–fasaderski obrt iz Svetog Petra.

nakrivljena kuća

nakrivljena kuća | foto: screen shot You Tube

Nakon višegodišnje pravne bitke, žena iz Ludbrega uspjela je na sudu dokaziti da su dvije građevinske tvrtke odgovorne što joj je kuća nakrivljena 7%. S obzirom na to da na presudu postoji mogućnost žalbe, vlasnica ju za sada ne želi komentirati. No, sigurno je kako je aktualnim ishodom spora zadovoljna jer je pred istim sudom 2021. spor prvotno izgubila, piše podravski.hr.

U tužbi je pak navedena kronologija slučaja iz kojega je vidljivo  navela LJ. L, kuću s dvorištem u Ludbregu kupila je u ljeto 2008. godine, kada je kuća i građena, a osam godina kasnije primijetila je da se cijela kuća nagnula. Tada je započela njena bitka.

Provedeno je geomehaničko ispitivanje uzoraka tla, a zaključak je bio da tlo ispod kuće nije nosivo i da je trebalo napraviti zamjenski sloj. Zatraženo je i mišljenje vještaka za građevinarstvo o stanju kuće, a on je uočio nekoliko pukotina na konstrukciji koje ukazuju na to da kuća nije stabilna u prostoru i da tlo na kojem je sagrađena nema nosivost za opterećenje zgrade.

Izdvojeni članak

Dalmatinski grad nepravomoćno spašen od tužbe ‘teške’ 15 milijuna eura

O nedostatcima su izvođači obaviješteni u prosincu 2016. godine, no oni nisu prihvatili odgovornost. Nakon toga odlučila je tužiti izvođače, a tada je građevinski vještak ocijenio da se nedostaci zgrade mogu sanirati injektiranjem specijalnih masa pod pritiskom, odnosno ispunima pukotina.

Ocijenio je da je uzrok pukotina tlo nepovoljnih karakteristika, a da tlo nije moguće zamijeniti novim bez uklanjanja građevine. Istaknuo je i da je kuća nagnuta za 7 do 8 centimetara i smatra da su izvođači radova odgovorni za narušenu stabilnost kuće zbog lošeg tla i da je kuća ne samo neprimjerena za stanovanje, već i pogibeljna za život. Zbog toga je LJ. L. od izvođača odlučila tražiti naknadu štete i potraživala je naknadu od 152.631 eura da bi joj na kraju bilo dosuđeno 116 tisuća eura.

Izvođači pak tvrde kako  su objekt izgradili sukladno dokumentaciji propisanoj zakonom i prema pravilima struke. Kažu kako su uredno od upravnog tijela dobili rješenje o uvjetima građenja na osnovu kojeg su pristupili građenju.

Što kada kupiš nekretninu, a stanari ne žele van? Odvjetnik savjetuje pravi potez, doznaj ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap