Pretraga

Dalmatinski grad nepravomoćno spašen od tužbe ‘teške’ 15 milijuna eura

A- A+

Pravni spor s visokim ulozima, koji je prijetio velikim udarcem na gradski proračun Grada Zadra dobio je nepravomoćnu presudu koja spašava. Tužba tvrtke Gortan za komunalni doprinos za zgrade na TIZ-u ‘teška’ 15 milijuna eura je odbačena. No, konačnu odluku o ovom predmetu donijeti će Visoki trgovački sud kojem se podnosi žalba.

zadar TIZ stanovi

zadar TIZ stanovi | foto: Booking / K Residence Zadar apartment

Trgovački sud u Zadru odbacio je tužbu Gortana kojom je od Grada Zadra tražio čak 15 milijuna eura odštete zbog spora oko komunalnog doprinosa za zgrade na TIZ-u, odnosno izgradnje komunalne infrastrukture. Sud je odbacio i zahtjev Gortanovog stečajnog upravitelja da se ništetnim proglasi potraživanje Grada Zadra od 5,2 milijuna eura na ime naknade za gradnju komunalne infrastrukture s pripadajućim zemljištem, a još mora u gradski proračun na ime parničnih troškova uplatiti 131 tisuću eura, izvještava 057info.hr.

Gortan Zadar je podnio tužbu tražeći 11 milijuna eura odštete jer je 2004. godine s Gradom zaključio ugovor kojim je oslobođen obveze plaćanja komunalnog doprinosa, a on se obvezao sam izgraditi sve potrebne objekte i uređaje komunalne infrastrukture, te je predati Gradu Zadru.

Izdvojeni članak

Ima li velebna luka u malom dalmatinskom mjestu važeću građevinsku dozvolu?

I dok je Grad je procijenio komunalni doprinos od 2 milijuna eura, Gortan je tražio da mu se prizna vrijednost radova od 3,6 milijuna i da preuzme nekretnine s plaćanjem naknade po tržišnoj cijeni, na što Grad nije pristao. S obzirom da se radi o 22.576 metara četvornih zemljišta, Gortan je smatrao da je samo po tom dijelu oštećen za 7 milijuna eura.

Zbog svega toga Gortan je postavio iznos odštete od 11 milijuna eura, a nakon što je u postupku predstečajne nagodbe Grad Zadar prijavio potraživanje od 5 milijuna eura od komunalnog doprinosa, iako ga je ranije oslobodio, zatražio je da ga se obešteti i za taj iznos.

Doznajte ovdje sve o velikoj obnovi zadarske rive.

Copy link
Powered by Social Snap