Pretraga

Ima li velebna luka u malom dalmatinskom mjestu važeću građevinsku dozvolu?

A- A+

Sv. Filip i Jakov u žiži je zbivanja. U ovom se malom mjestu gradi nova luka za koju se postavlja pitanje koliko je u skladu s važećim urbanističkim planom. Naime, lokacijska i građevinska dozvola su izmijenjene, a lokalni političari tvrde kako je postupak izdavanja dozvola neprihvatljiv. Iz Županijske lučke uprave Zadar pak poručuju kako nepravilnosti nije bilo, te da se radovi izvode legalno.

luka Sv. Filip i Jakov

luka Sv. Filip i Jakov | foto: Županijska lučka uprava Zadar

Iz Županijske lučke uprave (ŽLU) Zadar odgovaraju na javnu prozivu o navodim građevinskim malverzacijama vezanim uz radove u luci Sv. Filip i Jakov. Ističu kako se radovi na ovom gradilištu izvode sukladno izdanoj građevinskoj dozvoli.

– Investitor je po pravomoćnosti rješenja o izmjeni/dopuni lokacijske dozvole, na temelju članka 125. Zakona o gradnji, zatražio izmjenu i dopunu građevinske dozvole, sve u skladu s važećim Urbanističkim planom uređenja (UPU) obalnog pojasa u naselju Sveti Filip i Jakov, i unutar koncesijskog područja, rekli su iz ŽLU-a Zadar za zadraskilist.novilist.hr.

Županijska lučka uprava Zadar i društvo Marina Sunčani resort Zagreb sklopili su 23. rujna 2022. ugovor o koncesiji za izgradnju nautičkog i dijela operativnog dijela luke i obavljanje lučkih i ostalih gospodarskih djelatnosti na nautičkom dijelu lučkog područja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Sv. Filip i Jakov. Ovaj ugovor je sklopljen na 29 godina po provedenom postupku javnog prikupljanja ponuda za davanje koncesije.

Izdvojeni članak

Nova luka Polačište na Korčuli bi trebala biti gotova do kraja 2024. godine

– Urbanistički plan obalnog pojasa u naselju Sveti Filip i Jakov u svom članku 15. omogućava upravo ovakve izmjene lokacijske i građevinske dozvole, a sve sa svrhom optimalnog rješenja luke, koja ovim izmjenama uvažava manje invazivan i ekološki prihvatljiviji način gradnje, povećanu čistoću mora unutar luke te unaprijeđenu otpornost na vremenske nepogode kojima svjedočimo u zadnje vrijeme, a time i sigurnost korisnika, plovila i zaposlenika. Sve zatražene izmjene i dopune odnose se na obuhvat unutar koncesijskog područja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Sv. Filip i Jakov, navode za zadraskilist.novilisti.hr iz ŽLU-u Zadar.

No, SDP-ova županijska vijećnica Vedrana Mišković, ističe kako je investitor projekta ostao u gabaritima građenja u okviru Urbanističkog plana, ali da je i bitno povećao veličinu lučke infrastrukture. Kao i promijenio neke dijelove infrastrukture koji su pod zaštitom konzervatora. Sve to pronašavši rupu u propisima koja dozvoljava izmjenu lokacijske i građevinske dozvole pod uvjetom da se nađe bolje projektno rješenje.

– Moja je procjena kako lokacijska i građevinska dozvola nisu u skladu s postojećim UPU-om. Koncesijski ugovor ne bi trebao mijenjati broj vezova. Treba vidjeti koliko će vezova biti po izmijenjenoj građevinskoj dozvoli, upozorava Mišković.

Ugovoreni radovi za modernizaciju Zračne luke Zadar vrijednu 16 milijuna eura, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap