Pretraga

Nova luka Polačište na Korčuli bi trebala biti gotova do kraja 2024. godine

A- A+

Projekt nove luke Polačište na Korčuli mogao bi biti gotov do kraja 2024. godine, odnosno 30 mjeseci od početka radova. Riječ je o projektu vrijednom 25 milijuna eura, a predstavnik zajednice ponuditelja je Aquamont service.

Luka Polačište Korčula

Luka Polačište Korčula | foto: PR

– Trenutno je u tijeku izvođenje radova na izradi AB pilota, podmorski iskop u čvrstoj stijeni i izrada predgotovljenih obalnih zidova. Rok za izvođenje radova je ukupno 30 mjeseci, a završetak očekujemo do kraja sljedeće godine, rekao je ovom prilikom ravnatelj ŽLU Korčula Ante Tvrdeić.

Gradonačelnica Grada Korčule Nika Silić Maroević istaknula je kako vjeruje da će projekt luke Polačište pozitivno utjecati na prometnu situaciju na području samog grada.

Građevinska dozvola za luku Perna

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je važnost svih ulaganja u lučku infrastrukturu u županiji, kao i potporu Vlade Republike Hrvatske u realizaciji svih ostalih infrastrukturnih projekata.

– Imamo građevinsku dozvolu za luku Perna u Općini Orebić i taj projekt ćemo prijaviti na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ove jeseni pokrenut će se i natječaj za odabir izvođača radova za zaobilaznicu Orebića. I to će biti jedan cjelokupni sustav za područje i Korčule i Orebića, kazao je župan. Više o projektu luka Perna pročitajte ovdje.

Državni tajnik Bilaver rekao je kako je i luka Polačište dio svojevrsne renesanse na hrvatskoj obali.

‘Dubrovačko-neretvanska županija jedna je od najuspješnijih po pitanju lučkih projekata i povlačenja europskih sredstava’, naglasio je državni tajnik.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić istaknuo je važnost svih projekata na otocima.

– Za Korčulu je ključna izgradnja dvije luke-Pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci na zapadnom kraju i ovdje na istočnom dijelu otoka luke Polačište. Radovi ovdje dobro napreduju i vjerujemo da će sve biti u roku. Vjerujem da će već krajem ove godine krenuti i radovi na luci Perna i zaobilaznici Orebića koja je praktički prva faza buduće brze ceste od Pelješkog mosta do Perne, rekao je potpredsjednik Vlade.

Izdvojeni članak

Luka Perna na korak do realizacije: Pogledajte kako će izgledati

Specifikacije projekta

Inače, luka Polačište imat će 550 metara operativne obale, četiri ukrcajno-iskrcajne rampe, čekališno-parkirališne površine za više od 250 automobila, zgradu lučkog terminala i pomoćne objekte za prodaju putničkih karata.

Projektom je na istočnom dijelu luke predviđen operativni gat širine 16 m, dužine 55 m, s trajektnim vezom dužine 55 m s istočne strane, a dužine 80 m sa zapadne strane. Na istočnoj strani planirana je i obala u dužini od 130 m s trajektnim vezom. Na zapadnom dijelu luke predviđena je privezna obala dužine 218,4 m, što omogućava prihvat više brodova istovremeno ili jednog broda dužine veće od 200 m, te zapadni gat, dužine 50 m i širine 16 m,na kojem se nalazi granični prijelaz izdvojene površine od 50 m x 2,5 m, ograđen pomičnom ogradom. Do zgrade putničkog terminala, gdje su smještene prostorije carine i granične kontrole putnika, vodi pripadajući pješački koridor dužine 110 m, promjenjive širine od 0,9 m do 3,0 m, tako da je ukupna površina međunarodnog dijela luke 366 m2. Projekt predviđa i izgradnju putničkog terminala, čekališno – manipulativnih površina za ukrcaj vozila i putnika te uređenje okretišta autobusa javnog prijevoza kojima će se putnici transferirati u centar grada Korčule.

Provedbom projekta povećat će se kapacitet odvijanja pomorskog prometa, a nova luka Polačište omogućit će pristanak plovila na njenom području u svim vremenskim uvjetima. Planirano je izmještanje linija koje danas prometuju u lukama Dominče i Korčula u luku Polačište.

Copy link
Powered by Social Snap