Pretraga

Drugi najbogatiji čovjek svijeta živi u energetski održivoj kućici: Ima 35 kvadrata i košta 50.000 dolara

A- A+

Elon Musk, vlasnik kompanija Tesle i SpaceX, prodao je svoju kuću i naručio novu koja košta manje nego njegov električni automobil. Pošto je Musk drugi najbogatiji čovjek na svijetu, a jedno vrijeme bio je i na prvom mjestu, govori o kvaliteti kućica od 50.000 dolara.

Elon Musk | Screenshot/Youtube

Za njegovu kućicu se spekulira da je dizajnirala kompanija Boxabl Casita, startup građevinska kompanija koja je specijalizirana za energetski održive, montažne kuće. Svaka kućica košta s dostavom i montažom te svim namještajem, oko 50.000 dolara, no u cijenu nisu uključeni priključci te građevinske dozvole.

Kako Boxabl gradi kuću?

Ove montažne kuće se grade u tvornicama te se tamo i sklapaju i spremaju u kontejnere za transport. Kuće su izgrađene od čelika, betona i EPS stiropora. Dugo godina se razvijala savršena formula najboljeg mogućeg načina izrade takve vrste kuće, a to što Musk živi u jednoj je dovoljan dokaz o kvaliteti takvih prijenosnih kućica.

Najduže vremena im je trebalo za razvijanje zidova, od kojeg materijala najbolje sagraditi zidove, a da se mogu sklopiti u kutiju i transportirati. Krovovi i podovi su od laminata zbog čega je kuća legalna za transport američkim autocestama.

Boxabl kućica | Boxabl

Dostava kućice je besplatna u nekim saveznim državama, no moguća je doplata za neka specifična i manje prometno povezana mjesta. U cijeni od 50.000 dolara, osim dostave i montaže, uključene su i instalacije, točnije, vodovod, struja, kanalizacija i klima uređaj spreman za korištenje. Kao što smo naveli, jedino je potrebno dodatno platiti priključke i građevinske dozvole.

Jedna kuća ima otprilike 35 kvadratnih metara stambenog prostora, ali dolazi s personaliziranim razmještajem prostorija i montiranim namještajem. Strop je na visini od 3 metra, a kućica je puna velikih prozora za svjetlost koja otvara prostor od 35 kvadrata.

Boxabl kućica | Boxabl

Iako je kuća veličine manjeg stana, dolazi s kuhinjom normalne veličine, koja ima frižider, dvojni sudoper, perilicu posuđa te s radnom pločom. Niz zid kuhinje se nastavlja blagovaonica. Pošto ima minimalnu emisiju ugljika, kuću se praktički može namontirati gdje god želite.

Zašto najbogatiji čovjek svijeta živi u 35 kvadrata?

Iako se tvrdilo da Musk živi baš u Boxabl kućici, to je opovrgnuo na Twitteru. Rekao je da živi u sličnoj kući od 50.000 dolara na jugu Texasa već dvije godine, ali ne baš u Boxablovoj. Sumnjalo se da je baš Boxabl kuća jer je kompanija objavila da gradi kuću za tajnog, poznatog klijenta na jugu Texasa u blizi Muska, a na kućici se nalazio plakat rakete Falcon 9, obnovljive rakete SpaceX-a.

No, iako nije baš Boxabl, i dalje je zanimljivo što čovjek težak 150 milijardi dolara živi u kući od 35 kvadrata koja košta oko 50.000 dolara, pogotovo što se jedan Teslin automobil prodaje za skoro 80.000 dolara. Musk je godinama govorio kako će se preseliti iz velike vile, i nakon što ih je prodao, to je i učinio.

Kako se za sada čini, Musk ne žali za odlukom. Sve što radi i za čime se zalaže zapravo je potvrda takvog načina života. Automobili su mu revolucionarni jer mu je i cilj bio napraviti pristupačan automobil koji nema nikakvu emisiju ugljika u atmosferu. Osim toga, svi njegovi projekti i rakete SpaceX-a za putu na svemir su u potpunosti održive i obnovljive. Ekološka održivost je Muskov životni poziv koji se prostire na sve dijelove njegove svakodnevice.

Copy link
Powered by Social Snap