Pretraga

Državne nekretnine u prošloj godini vrtoglavo povećale dobit: Zaradile skoro 17 milijuna eura

A- A+

Državne nekretnine d.o.o. djeluju kao društvo u vlasništvu Republike Hrvatske. U svom portfelju imaju tri pojavna oblika državne imovine, poslovne prostore, stanove i rezidencijalne objekte. Upravljanjem portfelja stanova i poslovnih prostora, prošle godine društvo je ostvarilo rekordan prihod od 16,8 milijuna eura, što znači porast prihoda od 7,6 posto u odnosu na godinu ranije. U 2023. sklopili su 337 ugovora o zakupu poslovnog prostora i najmu stanova, a krajem prošle godine, ukupna vrijednost svih aktivnih ugovora o zakupu prostora iznosila je više od 75 milijuna eura.

stambena zgrada | Foto: Nina Šantek, Bauštela.hr

Državne nekretnine d.o.o. djeluju kao društvo u vlasništvu Republike Hrvatske, koje u svom portfelju ima tri pojavna oblika državne imovine: poslovne prostore, stanove i rezidencijalne objekte. Drugi pojavni oblici državne imovine poput poljoprivrednih, građevinskih ili drugih oblika zemljišta ne spadaju u njihov portfelj.

Izdvojeni članak

Državne nekretnine dobile novi posao, 90 posto prihoda od prodaje stanova ići će u proračun

Upravljanjem portfelja stanova i poslovnih prostora u 2023. godini ostvarili su rekordne poslovne prihode od upravljanja nekretninama, koji su ukupno iznosili 16,8 milijuna eura. Navedeni prihodi predstavljaju porast od 7,6 posto u odnosu na godinu ranije.

Ulaganja od 8,6 milijuna eura

U 2023. godini, navode, tvrtka je realizirala rekordna tekuća i investicijska ulaganja od 8,6 milijuna eura koja su značajno poboljšala vrijednost nekretnina. Ulaganja koja su provele Državne nekretnine, uključujući i obnovu i opremanje 125 stanova za privremeno zbrinjavanje građana pogođenih potresom, tvrde, utjecala su i na 40-postotno povećanje rashoda u odnosu na 2022. godinu.

– U tvrtki smo ponosni na završen projekt obnove stanova za stradalnike potresa, gdje smo zahvaljujući predanom i efikasnom radu zaposlenika realizirali obnovu i opremanje 125 stanova u 150 dana. Pokazatelj je to naše predanosti pomoći zajednici u teškim trenutcima, kao i zajedništva i odgovornosti svakog zaposlenika bez kojih ni ovaj projekt ni ukupni rezultati tvrtke iz godine u godinu ne bi bili uspješni, osvrnula se na djelovanje za pomoć nakon potresa direktorica Državnih nekretnina Mirela Habijanec.

Podaci za prošlu godinu

Državne nekretnine u prošloj su godini sklopile 337 ugovora o zakupu poslovnog prostora i najmu stanova. Ujedno, objavljeno je devet natječaja za zakup, a tržištu je ponuđen 201 poslovni prostor u cijeloj Hrvatskoj, čime je broj natječaja i poslovnih prostora na tržištu povećan. Krajem prošle godine, ukupna vrijednost svih aktivnih ugovora o zakupu prostora iznosila je čak više od 75 milijuna eura.

Za novu, 2024. godinu se, slijedom novih ovlaštenja sukladno Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH najavljuju nove aktivnosti. Stupanjem novog zakona na snagu, u vlasništvu RH u 2024. godini znatno je porastao portfelj nekretnina tvrtke. U lipnju tako, tvrtka je upravljala s više od 12 tisuća nekretnina.

Tri tisuće novih predmeta

Pritom, u ovoj godini, društvo je u rješavanje preuzelo više od tri tisuće novih predmeta. Svemu su prethodili reorganizacija i sistematizacija tvrtke, kadrovska ojačanja te definiranje novih poslovnih procesa.

Uspješno smo upravljali nekretninama u 2023., a nošeni tim rezultatima i dosadašnjim radom, u 2024. smo ušli optimistično i ubrzano s obzirom na nove zahtjeve zakonskih odredbi prema kojima uz dosadašnje poslove radimo i prodaju i razvrgnuća. Očekujemo da ćemo uz planiranih 200-tinjak poslovnih prostora koje ove godine nudimo u zakup, pripremiti i prvih 50-tak nekretnina za prodaju i razvrgnuće, rekla je Habijanec.

Cijene kvadrata u svijetu gdjegdje se stabiliziraju, no zaduživanje je sve skuplje. U kojim gradovima na svijetu su stanovi najskuplji, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap