Pretraga

Najskuplji kvadrati na svijetu: U ovim gradovima rijetko tko si može priuštiti nekretninu

A- A+

Nakon ‘booma’ na tržištu nekretnina u gradovima diljem svijeta, dok je gdjegdje zabilježena stabilizacija cijena, troškovi zaduživanja za kupnju nekretnine ostaju vrlo visoki. Na globalnoj razini, kako po pitanju cijene najma, tako i govori li se o kupnji nekretnine, na samom vrhu ostaju dva grada i država koji su uobičajeno među najskupljim mjestima za život na svijetu. Na popisu najskupljih gradova po cijenama nekretnina našli su se i brojni europski gradovi, a neki bi vas mogli iznenaditi.

Paris | Foto: Freepik

Iako je svijet u posljednjim godinama svjedočio značajnom rastu cijena na tržištu nekretnina od kojega se još nitko nije oporavio, sličan slučaj možda se već ponavlja. Dok se naveliko pisalo o tome kako se očekuje pad cijena nekretnina, određeni podaci sa globalnog tržišta upućuju kako je moguće da cijene nekretnina ni neće padati – čak suprotno. U svakom slučaju, u gradovima poznatima po skupim nekretninama one ‘drže’ svoju vrijednost.

Izdvojeni članak

Top 10 hrvatskih kvartova u velikim gradovima s ‘biber’ cijenama, kvadrat u najskupljem 5.300 eura

Lošiji uvjeti zaduživanja

Doduše, nije sve tako crno. Gdjegdje, u svijetu se cijene stabiliziraju, a pad cijena na tržištu nekretnina od 20 posto u 2023. zabilježen je u Kanadi, Njemačkoj i na Novom Zelandu. Istovremeno, isti trend zamijećen je i u pojedinim gradovima u Sjedinjenim Državama. S druge strane, više kamatne stope kredita opravdan su razlog za sve veću zabrinutost u gradovima diljem svijeta zbog troškova stanovanja, piše economist.com.

Singapur | Foto: Freepik

Iako su prema predviđanjima cijene nekretnina trebale znatno pasti, nakon samog ‘vrhunca’ porasta cijena, ne može se reći da se očekivani pad dogodio. Globalna kriza stanovanja krajem 2023. godine, prema podacima EIU-a s kojim economist.com surađuje, nastavila se.

To su tada potvrđivali troškovi stanovanja diljem svijeta koji su i dalje jasno bili pod utjecajem inflacije. Prvi na listi kao najskuplji grad bio je Singapur, država koja se na listi najskupljih mjesta po troškovima života u posljednjih 11 godina našao zavidnih devet puta, a doznajemo gdje su to u svijetu ove godine najskuplje nekretnine i zadržava li Singapur svoj ‘ugled’ kao jedan od najskupljih i u tom sektoru.

Jedan grad zadržava titulu

Kako je još 2021. pisao knightfrank.com, Hong Kong je bio najskuplji grad za ‘rentu’ odnosno za najam stana i najskuplji grad za kupiti nekretninu. Tada je u tom gradu bio utvrđena najskuplja cijena za najam luksuzni stan. Ove godine, najnoviji podaci s globalpropertyguide.com pokazali su kako prema prosječnoj cijeni kvadrata, u američkim dolarima bilo za rentu ili za kupnju, Hong Kong još uvijek ‘čuva’ prvo mjesto na tržištu.

Hong Kong | Foto: Freepik

Govori li se o kupnji ili pak o mjesečnom najmu, za jednosoban stan u najskupljem predjelu grada, najskuplji na listi tako je ostao Hong Kong, u kojemu se, u najskupljem predjelu u gradu stan kupuje za 18.845 dolara po metru kvadratnom. Medijan cijene za jednosobni stan u najskupljem dijelu grada tako iznosi 677 tisuća dolara. Na listi, vrlo blizu Hong Konga, slijede Singapur i Zürich, koji su se našli na EIU listi najskupljih mjesta za život u 2023. godini.

Ostali ‘rekorderi’

U Singapuru je cijena kvadrata stana u najskupljem dijelu grada nešto niža nego u Hong Kongu, no ne znatno, a iznosi 17.610 dolara. Cijena jednosobnog stana pak u prosjeku dostiže vrijednost od nevjerojatnih 880 tisuća dolara, a odmah zatim na listi grad je u Švicarskoj.

Zürich | Foto: Freepik

Da, to je Zürich, koji je također nerijetko visoko na popisima gradova najskupljih za život. U tom gradu, cijena kvadrata u skupljem naselju iznosi čak 16,314 eura, dok je medijan mjesečnog najma 2,315 eura. Jednosobni stan pak ondje će se platiti oko 861 tisuću eura.

Izdvojeni članak

Za ‘samo’ 300 milijuna eura može se kupiti dio Sjevernog pola

Slijedi Tel Aviv, koji se ističe po cijeni za kupnju nekretnine, a u kojemu se jednosobni stan prema medijanu kupuje za čak 903 tisuće dolara. Potom se, nakon Kanade gdje su, prema popisu globalpropertyguide.com cijene kvadrata prilično visoke, slijede gradovi u Europi sa najskupljim nekretninama.

Situacija u Europi

U Europi su nakon Züricha najskuplji Luksemburg pa London. U državi Luxembourg, tako, medijalna cijena kvadratnog metra iznosi nevjerojatnih 12,325 eura, najam stana prosječno 1,575 eura, dok je 670 tisuća eura ‘uobičajena’ cijena jednosobnog stana.

U Londonu s druge strane, cijena kvadratnog metra stana u luksuznom naselju je oko 10,076 eura, a cijene kvadrata su niže u usporedbi s Luksemburgom, no ne i najam. Ondje je najam dosta visok, te u prosjeku dostiže cijenu od čak 3,700 eura mjesečno, dok je cijena jednosobnog stana u skupljem ‘kvartu’ Londona otprilike 545,000 eura.

jedno od najskupljih naselja Knightsbridge, London | Foto: Freepik

U Europi, stope Luksemburga i Londona slijede Pariz, Oslo, Beč, Amsterdam, Kopenhagen, Stockholm, a potom, nakon Taipeija u Taiwanu, dolaze Dublin, Milan pa Helsinki. U Parizu je kvadrat stana oko 9,600 eura, a 595 tisuća eura je okvirno cijena jednosobnog stana u tom gradu.

U Oslu je kvadrat nešto ‘niži’ pa košta oko 8,323 eura, u Beču još nešto manje, 7,715 eura, u Amsterdamu 7,639, a u Kopenhagenu oko 7,198 eura. Cijene jednosobnih stanova kreću se, od 379 tisuća u Oslu, preko 399 tisuća u Beču, do prosječno 406 tisuća u Amsterdamu i 535 tisuća eura u Kopenhagenu. U Berlinu se može naći jednosobni stan i za 355 tisuća eura, u Pragu za 512, a u Madridu čak za 275 tisuća eura, i to u skupljem naselju.

Gdje je Hrvatska?

Hrvatsko tržište i prema novijim podacima ostaje prilično jako, jer je i potražnja visoka. Prema većim središtima u državi, u drugom kvartalu cijene su narasle prosječno za 13,99 posto, odnosno, uzme li se u obzir inflacija, za 5,95 posto. Na Jadranskoj obali, porasle su nešto manje, za 12,76 posto, odnosno, uzevši u obzir inflaciju, za 4,81 posto, a drugdje u Hrvatskoj porast je bio nešto veći.

Split ulice zgrade

Split ulice zgrade | foto: Ivana Solar

U Zagrebu je prema podacima najviše  u Hrvatskoj porastao najam, za od 3,39 do 6,3 posto u drugom kvartalu 2023. godine. Što se tiče kupnje, jednosobni stan u Donjem Gradu procijenjen je u prosjeku na 157 tisuća eura. U Rijeci je to nešto manje, točnije 128 tisuća, u Splitu 200 tisuća, a u Osijeku 65 tisuća eura. Prema ovim podacima, kako nam je nedavno i ispričala agentica za nekretnine iz Splita, u Splitu su cijene uistinu paprene i taj grad iz više razloga ‘drži’ najviše cijene među najvećim gradovima u državi.

U veljači je naša redakcija od građana otkrila koji je najbolji kvart za život u slavonskoj metropoli. Njihove odgovore doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap