Pretraga

Globalni porast cijena skladištenja uz zračne luke mogao bi povisiti cijene zemljišta

A- A+

Pritisak da se osigura brza isporuka robe i proizvoda potaknuo je potražnju za skladištima u blizini zračnih luka i povećao najamnine na tim podtržištima. Prosječna najamnina u skladištima udaljenim oko deset kilometara od glavnih zračnih luka u SAD-u porasla je u prosjeku za 18 posto.

Porast cijena događa se zbog povećanog opsega e-trgovine | .panynj.gov/port-authority/en/press-room

Analiza CBRE-a je obuhvatila 20 najprometnijih američkih zračnih luka. Skladišta u neposrednoj blizini velikih zračnih luka poželjna su za pošiljatelje koji trebaju koristiti brzinu zračnog prijevoza za prijevoz skupe robe pakirane u dovoljno malim pakovanjima i količinama da stanu u zrakoplov.

Ponuda takvih skladišta ograničena je u gusto naseljenim podtržištima zračnih luka poput onih oko međunarodne zračne luke John F. Kennedy u New Yorku, međunarodne zračne luke Los Angeles i međunarodne zračne luke Miami.

Izdvojeni članak

Ulazni inputi u gradnji nekretnina nerealno rastu, a približavamo se kraju ciklusa rasta i prometa nekretninama

Brzina isporuka putem e-trgovine i općenito brži tempo poslovanja nego u prošlim desetljećima, među ostalim čimbenicima, učinili su skladišta u zračnim lukama kritičnom karikom u mnogim opskrbnim lancima, rekao je John Morris, predsjednik CBRE Americas Industrial & Logistics, i naglasio kako će najamnine za ove nekretnine nastaviti premašivati tržišne prosjeke u doglednoj budućnosti.

Sve veća potražnja i u Hrvatskoj

Mario Haršić iz tvrtke Storing Cargo koja pomaže u pronalaženju pružatelja usluga skladištenja kaže da je povećana potražnja primjetna zadnje godine.

– Skladišni prostor uz zračne luke je sve traženiji, pogotovo kada je u pitanju Zagreb, i donekle Rijeka jer je lučki grad. U Zagrebu ima prostora za povećanje cijena, ali nije to samo posljedica povećane potražnje, kaže Mario Haršić i dodaje kako se domino efekt rasta cijena energenata odražava se i na njihovu djelatnost. Naglašava da se ipak trude da do toga ne dođe.

Povećanje usluga skladištenja uz zračne luke, pa s time povezano i rast cijena nekretnina u tim područjima, može se očekivati i u Hrvatskoj jer je za očekivati da će i kod nas e-trgovina biti samo u porastu, što će dovesti do povećane potražnje za skladišnim prostorima.

Copy link
Powered by Social Snap