Pretraga

Istraživanje: Slijedi dekada globalnog rasta cijena stambenih kvadrata

A- A+

Kroz naredno desetljeće cijene nekretnina za stanovanje rasti će u cijelom svijetu, a najviše u istočnoj Africi i južnoj Aziji gdje će probiti 20 posto. Puno bolje prognoze nisu ni za Hrvatskoj koja se nalazi u grupaciji zemalja za koje se očekuje rast od čak 18,4%.

stambena zgrada

stambena zgrada | Unisplash, F.C. Henriquez

Njemački IFO institut objavio je rezultate anketa ekonomskih stručnjaka (EES) o kretanju cijena nekretnina u sljedećih deset godina. Riječ je o tromjesečnom istraživanju koje se provodi u suradnji sa švicarskim Institutom za ekonomsku politiku. U istraživanju koje je trajalo od 14. lipnja do 2. srpnja 2023. sudjelovalo je 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje, a zaključak je kako se očekuju snažan rast cijena kuća diljem svijeta.

Za nekoliko regija, među kojima se ističu istočna Afrika i južna Azija, očekuje se godišnji porast cijena kuća za više od 20%. Visoki porast od 10 do 15% također se očekuje u Južnoj Americi, istočnoj Europi, srednjoj Aziji i sjevernoj Africi. Umjereniji godišnji porast od 6 do 8% očekuje se pak u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi, Oceaniji i jugoistočnoj Aziji.

Izdvojeni članak

Kupnja ili najam stana, što je isplativije? Analizirali smo cijene i došli do odgovora

Snažne razlike u očekivanjima kretanja cijena nekretnina u sljedećih deset godina najviše se ističu u Europi zbog velike razvojne podjele starog kontinenta. Naime, dok se u zapadnoj i, u manjoj mjeri, sjevernoj Europi očekuju umjereni porasti razine cijena nekretnina (6,4% do 9,9%), očekivanja godišnjeg rasta u južnoj i istočnoj Europi gotovo su tri puta veća (18,4%).

Očekivanja vezana uz rast cijena kuća, kako je istaknuto, treba promatrati i kroz prizmu inflacijskih očekivanja stručnjaka koji su uključeni u anketu. Naime, na regionalnoj razini, kratkoročna (+0,76) i dugoročna (+0,48) inflacijska očekivanja ispitanika i njihove procjene kretanja cijena nekretnina u sljedećih deset godina u velikoj su korelaciji. Tako da se očekuje kako će stvarna povećanja cijena kuća stoga vjerojatno biti niža od procijenjenih nominalnih vrijednosti.

Puno se govori i o načinu oporezivanja nekretnina, pogledajte ovdje što o tomu kaže MMF.

Copy link
Powered by Social Snap