Pretraga

Javni bilježnici obnavljat će zemljišne knjige, kadrovski kapaciteti sudova pretrpani postupcima

A- A+

Uvodi se isključivo elektroničko podnošenje prijedloga za upis u zemljišne knjige putem javnih bilježnika i odvjetnika. To se odnosi na poslove osnivanja ili obnove postojeće zemljišne knjige za određenu katastarsku općinu, koji imaju izravan učinak na povećanje gospodarske aktivnosti, moći će odlukom predsjednika suda biti povjereni javnom bilježniku.

Dokumenti | foto: Pixabay

Ovu novost o aktualnim izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama koje je na prošlotjednoj sjednici Vladi predstavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, prenosi Poslovni Dnevnik.

Izdvojeni članak

Zemljišna knjiga, izvadak iz zemljišne knjige i sve što o tome trebate znati

Pošto je uslijedio velik broj postupaka osnivanja i obnove zemljišnih knjiga na nekim područjima, kao i velikog broja zemljišnoknjižnih predmeta, nadležni sudovi s postojećim kadrovskim kapacitetima ne mogu provoditi navedene postupke, pa su rješenje odvjetnici i javni bilježnici. Ukupni iznos sudske pristojbe za podnošenje prijedloga putem notara, tvrde, je manji nego prilikom neposrednog podnošenja na sudu ili predajom putem pošte.

Izdvojeni članak

Katastar, katastarske čestice, katastarski planovi, sve što trebate znati

Među posljedicama koje će donošenjem zakonskih izmjena proisteći, uređena zemljišna knjiga, navode, stvara preduvjet za bolju investicijsku klimu, učinkovitu naplatu komunalne naknade, poreza na kuće za odmor, ali doprinosi i uređenijem sustavu ostvarivanja prava na različite oblike socijalne pomoći.

Copy link
Powered by Social Snap