Pretraga

Odbijena žalba Stipe Latkovića: I dalje se traže izvođači za rušenje bespravnih objekata u Vruji

A- A+

Žalba Stipe Latkovića, koju je podnio na uvjete postupka javne nabave za izvođača radova koji će srušiti njegove bespravno sagrađene objekte u uvali Vruja, je odbijena. Javna nabava koju je raspisao Državni inspektorat je otvorena, a zaprimanje prijava izvođača je produženo na desetak dana, jer je žalba za toliko zaustavila postupak.

vruja

Bager koji ruši, ilustracija | Foto: VRUJA – Festival bespravne gradnje i devastacije prirode

U žalbi, koju je 10. ožujka 2023. izjavio žalitelj – Latkovićeva tvrtka Point-Split, osporavana je zakonitost dokumentacije o nabavi. Žalitelj je predlagao poništenje pobijane odredbe dokumentacije o nabavi i zahtjevao naknadu troškova žalbenog postupka u ukupnom iznosu od 1.415,00 eura.

U odgovoru na žalbu, naručitelj žalitelju osporava postojanje prava na žalbu, navodeći da je žalitelj investitor, odnosno vlasnik nezakonito izgrađenih građevina. Žalitelju je ranije rješenjima građevinskih inspektora naloženo uklanjanje tih nezakonito izgrađenih građevina, uz upozorenje da će se njihovo uklanjanje izvršiti putem trećih osoba, ukoliko ih investitor sam ne ukloni.

Izdvojeni članak

Latković 20 godina bespravno gradi: Žali se na odluku o rušenju ukupne vrijednosti 280 tisuća eura

Uklanja se pristupna cesta

Prema dokumentaciji o javnoj nabavi uskoro bi trebala biti uklonjena pristupna cesta bez završnog zastora, od Jadranske magistrale na
sjeveru do hotelskog kompleksa na jugu, kao i dva potporna armirano-betonska zida koji se grade na lokaciji uvala Vrulja. Nalaže se i uklanjanje sjeverno položenih armirano-betonskih potpornih zidova izvedenih kaskadno.

Uz to, nalaže se i uklanjanje južno položena dva armirano-betonska zida i potpornog zida izrađenog od prefabriciranih betonskih elemenata koji su izgrađeni bez glavnog projekta. Prema rješenju višeg građevinskog inspektora, nalaže se uklanjanje suterenske građevine koja se sastoji od dvije prostorije.

Među time, navedena je i vodosprema koja se sastoji od armirano-betonske temeljne ploče kružnog oblika s ugrađenom armaturom za zid vodospreme. Uklonjen bi trebao biti i armirano-betonski zid djelomično obloženog kamenom, a koji je položen u smjeru istok-zapad između vodospreme i suterenske građevine.

Izdvojeni članak

Milanović brani čovjeka koji uništava uvalu Vruja: Borce protiv devastacije nazvao zavidnim parazitima

Uklanja se dogradnja, a.b. jacuzzi i lukobran

Jedno rješenje nalaže i uklanjanje dogradnje postojeće zgrade hotelskog sklopa i samostojeće prizemne zgrade koji su izgrađeni bez
pravomoćne, odnosno izvršne građevinske dozvole. Uz to, nalaže se i uklanjanje armirano-betonske obale izgrađene na pomorskom dobru, kao i uklanjanje a.b. jacuzzi kade sa sjedalom okruglog oblika, poluokrugle prizemne građevine s ravnom krovnom a.b. pločom i prostora za
tuš s ravnim a.b. krovom.

Prema dokumentaciji nabave trebao bi biti uklonjen i pristanišni lukobran zajedno s urušenim dijelom lukobrana koji se urušio na morsko dno, uređene šetnice (koja se sastoji od betonske obale popločane kamenom, ogradnog armiranobetonskog zida položenog sa sjeverne strane obale, kamenih klupa i kućice za tuš, kamenog zida i armiranobetonskog zida položenog s istočne strane obale u produžetku lukobrana).

Podsjećamo, radi se o rušenju bespravno izgrađenog objekta ukupne vijednosti 280 tisuća eura, o čemu smo više pisali ovdje. Inače, DORH je započeo istragu o bespravnoj gradnji u uvali Vruja nakon što je u srpnju 2021. godine organiziran prosvjed u Vruji. Tada je općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo optužnicu protiv poduzetnika Stipe Latkovića.

Latković je godinama devastirao uvalu Vruje, te mu je i dodijeljena nagrada ‘Zlatna Vruja’, koja se dodjeljuje za najljepšu devastaciju pomorskog dobra u Hrvatskoj. O tome više možete čitati ovdje.

vruja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap