Pretraga

Prazni državni stanovi godišnje državu koštaju više od dva milijuna kuna: Trenutno ih je takvih 629

A- A+

Velik broj državnih stanova zbog nemarnog upravljanja od strane Državnih nekretnina, zjapi prazno. Zbog troškova pričuve, fiksnog dijela režija i ostalih troškova, Državne nekretnine na te stanove troše više od dva milijuna kuna godišnje. Tek sada su priznali da je takvih stanova čak 629, a u prosincu bi se ta brojka trebala i povećati.

Ministar Ivan Paladina, foto: screenshot YouTube

Državni stanovi su prazni već godinama zato što gotovo šest i pol godina nije bilo natječaja za najam istih. Problem je u tome što ministri zaduženi za državnu imovinu nisu donijeli kriterije za najam i odluku da se raspišu natječaji. Na funkciji ministra su za to vrijeme bili Goran Marić, Mario Banožić i Darko Horvat, a sada tu funkciju vrši Ivan Paladina, piše 24sata.

Mirela Habijanec je postala direktorica Državnih nekretnina od proljeća, a u odgovoru portalu 24sata su rekli kako su svjesni problema i da su predložili odluku koju u konačnici mora odobriti ministar Paladina. Pitali su ih i zašto dosad nije bilo odluka.

– Nije nam poznato zašto dosad nisu donesene odluke o davanju stanova u najam. Ističemo da su Državne nekretnine u rujnu uputile resornome ministarstvu prijedlog odluke za davanje praznih stanova u najam, te je ista u razmatranju u ministarstvu. Vjerujemo da će biti uskoro donesena, s obzirom na to da s kolegama u ministarstvu na tome radimo. Sukladno tome, mi smo u tijeku izrade plana poslovanja za 2023. u kojem planiramo i određene prihode od najma praznih stanova. U ovom trenutku, dok ne završimo planiranje u cijelosti, ne bismo iznosili brojke što se tiče financijskog dijela, no vjerujemo da bismo mogli pripremiti za najam stotinjak stanova tijekom 2023. godine, stoji u dopuni odgovora Državnih nekretnina za 24sata.

Izdvojeni članak

Državne nekretnine: ‘Ne radimo po nalogu, nego po planu’, Đerek: ‘A zašto ste Frki uredili podrum osim da mu se svidite?’

Predugo sve traje

Kako saznaju iz 24sata., ministar Paladina je naložio da se odluka donese, ali nije jasno zašto je opet toliko potrebno. Iz odgovora koji su dobili proizlazi da će i sljedeće godine, ako uspiju dati u najam sve što su predvidjeli, i dalje više od 500 stanova biti dodatan trošak državi. Podaci govore da od 5.206 stanova, samo 68 ih je trenutačno u komercijalnom najmu.

Na posljednjem natječaju, koji je bio raspisan prije šest godina, vladao je ogroman interes – prosječna cijena najma iznosila je 1.433 kune. Čak i da se po toj cijeni iznajme svi trenutno dostupni stanovi, država bi na godišnjoj razini bila u plusu za 10,8 milijuna kuna. Broj praznih stanova samo raste – u 2019. godine, bilo ih je ‘samo’ 300.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap