Pretraga

Tribina o prelasku sa tržišnog modela stanogradnje u projektiranje kvadrata dostupnih svima

A- A+

Manjak stambenih kvadrata dostupnih svima velik je problem u urbanim sredinama diljem Hrvatske. Kako do novih, povoljnih stanova za građane razgovarat će se u sklopu tribine ‘Stambene zgrade i društvena tranzicija’.

stanovi

stanovi | foto: Pixabay

Tribina se održava 22. svibnja, s početkom u 18 sati, u Oris Kući arhitekture, a sudionici su: Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Rolf Novy-Huy, Ko-Operativ eG NRW, Njemačka, Zsuzsanna Pósfai, Europska zadruga MOBA housing SCE, Mađarska, Antun Sevšek, arhitekt, Zadruga Otvorena arhitektura (ZOA) i Zoran Sikora, stručnjak za procjenu rizika, Zadruga za etično financiranje (ZEF).

Napominje se kako su ZOA i ZEF u suradnji s Gradom Križevcima nositelji su EU projekta ‘Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj’, te su članovi Europske zadruge MOBA Housing SCE. Riječ je o organizaciji koja umrežava inicijative zadružnog stanovanja, te radi na kreiranju organizacijskih i financijskih preduvjeta za implementaciju modela gradnje priuštivih stambenih jedinica u zemljama središnje i jugoistočne Europe.

Izdvojeni članak

U hrvatskom gradu dovršena izgradnja 84 POS stanova: Uručeni ključevi novim stanarima

Tema tribine je tranzicija iz tržišnog modela stanogradnje i apartmanizacije prema stambenoj politici koja se temelji na stvaranju dugotrajnog fonda priuštivih stambenih jedinica u javnom i zadružnom vlasništvu. Obuhvatiti će predstavljanje pozitivni primjera iz mnogih europskih gradova, u kojima upravo stambene zadruge pružaju inovativnu viziju gradnje, stanovanja i života u zajednici.

Također, u sklopu tribine govoriti će se o načinima implementacije i poticanja realizacije modela izgradnje povoljnih stambenih jedinica od strane jedinica lokalne samouprave. Uz to, predstaviti će se lokalne i regionalne inicijative koje rade na razvoju zadružnog stanovanja te rezultati regionalnog istraživanja o stambenim potrebama i dostupnim načinima financiranja.

Stanovi po cijenama dostupnim građanima uskoro će biti dostupni u Sisku.

Copy link
Powered by Social Snap