Pretraga

Veliki val usklađivanja katastra i zemljišnih knjiga, država ulaže 400 milijuna eura, evo kako se uključiti

A- A+

Državna geodetska uprava poziva građane da se uključe u višegodišnji program katastarskih izmjera za razdoblje 2021.-2030. koji je pokrenula Vlada RH. Ovo je najopsežniji projekt zemljišne administracije u Hrvatskoj ikad, a cilj mu je osigurati da podaci o nekretninama koji se vode u službenim evidencijama, katastru i zemljišnim knjigama, odgovaraju stvarnome stanju na terenu. Vrijednost realizacije iznosi vrtoglavih 400 milijuna eura.

Foto: Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije

U punom je jeku kampanja Državne geodetske uprave kojom se građani nastoje potaknuti na uključivanje u program katastarskih izmjera za razdoblje 2021.-2030., a kojim se žele uskladiti podatci o nekretninama u cijeloj Hrvatskoj. Programom se želi osigurati pravna sigurnost upisa u registre te brza usluga nadležnih institucija.

Prema aktualnim planovima, program bi trebao obuhvatit približno 600.000 hektara zemljišta u građevinskom području i područjima oko građevinskih područja. Radovi su započeli sredinom prošle godine na području 60 dijelova ili cijelih katastarskih općina ukupne površine od 37.559 hektara. Riječ je  o 173.535 katastarskih čestica na području 28 jedinica lokalne samouprave u 14 županija, piše tportal.hr.

Dok su ove godine radovi započeli na području 66 dijelova ili cijelih katastarskih općina ukupne površine od 31.938 hektra. Tu je riječ o 187.330 katastarskih čestica na području 14 županija odnosno 45 jedinica lokalne samouprave.

Kako se uključiti?

Najprije je potrebno provjeriti da li se na području na kojemu posjedujete nekretninu program provodi što je moguće na internet stranici Državne geodetske uprave, te nakon toga pričekati službenu obavijest o katastarskim izmjerama u lokalnim medijima i na informativnim pločama lokalnih zajednica. Zatim slijedi obilježavanje parcela.

– Bit ćete pozvani na obilježavanje svojih parcela. Po potrebi prije datuma određenog za obilježavanje, obiđite svoje parcele zajedno s međnim susjedima kako bi granice znali pokazati geodetima. Trajne međne oznake koje će se koristiti za obilježavanje parcela osigurat će geodetske tvrtke koje provode izmjeru, a ako su vaše parcele već ranije obilježene pokazat ćete te granice.

Priprema dokumentacije

Iz Državne geodetske uprave u sklopu kampanje poručuju kako je za uključivanje u projekt potrebno pripremiti dokumentaciju o nekretnini. Građevinsku dozvolu, uporabnu dozvolu ili druge akte za gradnju za građevine koje su sagrađene na parceli.

– U potrebnu dokumentaciju se ubrajaju i rješenja o nasljeđivanju, kupoprodajni ugovori, izjave i druge isprave kojima ćete dokazati vlasništvo. U okviru izmjere na jednostavniji način se predlaže upis stvarnog oblika, načina uporabe i vlasništva vaše parcele u katastar i zemljišnu knjigu i to bez naknade, objašnjava se.

Proces izmjere

U okviru procesa izmjere geodeti izlaze na teren i obavljaju geodetska mjerenja te prikupljaju dokumentaciju.

– Budite aktivan sudionik izmjere, budite u vrijeme izmjere na svojoj parceli i potvrdite da su geodeti izmjerili upravo one granice parcele koje ste pokazali i koje su obilježene. Na temelju prikupljenih podataka izradit će se elaborat katastarske izmjere koji će sadržavati sve podatke o parceli kao i predloženog stvarnog vlasnika, kažu iz Državne geodetske uprave.

Potreban veći broj ovlaštenih inženjera geodezije za Program katastarskih izmjena, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap