Pretraga

Na jugu Hrvatske kreću katastarske izmjere i energetske obnove vrijedne 8,2 milijuna eura

A- A+

U studenom prošle godine bilo je otvoreno Savjetovanje o Prijedlogu odluke o donošenju godišnjeg programa katastarskih područja za proteklu 2023. godinu. Krenulo je tako izvršavanje plana Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje od 2021. do 2030. godine. Tada su novi izmjeri bili predviđeni za 43 jedinice lokalne samouprave. Za Dubrovačko-neretvansku županiju prošli tjedan su potpisani i dodijeljeni ugovori i odluke vrijedni 8,2 milijuna eura. U više općina provodit će se katastarske izmjere, u Dubrovniku će se energetski obnoviti sportska dvorana i vrtić, dok je za prostorne planove nove generacije na prostoru županije odobreno 145.000 eura.

Dubrovačko-neretvanska županija, odluke i ugovori | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Podpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u pratnji ravnatelja Državne geodetske uprave Antonija Šustića, s ravnateljicom Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije irene Križ-Šelendić te suradnika ministarstva boravio je u Dubrovniku. Sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem i s gradonačelnikom Dobrovnika, Matom Frankovićem kao i s ostalim čelnicima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave potpisao je ugovore i odluke u vrijednosti 8,2 milijuna eura.

Obnova katastra za 600 tisuća hektara zemljišta i nekretnina

Na području općina Blato, Konavle i Trpanj kreće se s katastarskim izmjerama. Prema Godišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja za 2024. godinu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za 3.925 zgrada i 20.479 katastarskih čestica provodit će se postupci katastarske izmjere, po ukupnoj vrijednosti 4,75 milijuna eura.

Programom je predviđena obnova ukupno 60.054 katastarskih čestica te 10.589 zgrada ukupne vrijednosti 13,7 milijuna eura, a provodi se u okviru Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. Primarna aktivnost Programa obnova je katastra i zemljišne knjige za 600.000 hektara zemljišta i nekretnina u građevinskim područjima u razdoblju od 2021. do 2030.

Izdvojeni članak

Povijesna sanacija u Dubrovniku: Obnova stambenog bloka koji nije samo još jedna atrakacija

– Kad je u pitanju katastarska izmjera, to je nešto što me iznimno veseli zbog toga što je ažurni katastar pretpostavka gospodarskom napretku. Do građevinske dozvole najviše se vremena izgubi kako bi se riješili imovinsko-pravni odnosi na česticama na kojima se provodi bilo kakva aktivnost ili projekt. Mi na jugu smo posebno svjedoci kako su podaci u katastru i zemljišnim knjigama oslonjeni na davnu izmjeru koja je bila prije dva stoljeća i da je na temelju te izmjere negdje krajem 19. stoljeća napravljena zemljišna knjiga. Zemljišna knjiga i katastar, to je najsnažnija zemljišna banka u Hrvatskoj. Vrijednost nekretnina raste pa je prinos na tu imovinu svojevrsna kamata koja se ne može mjeriti niti sa jednom bankom, na katastarsku izmjeru osvrnuo se ministar Bačić, napominjući kako se projekt provodi treću godinu zaredom.

Na prostoru županije zasad su provedene katastarske izmjere za Grad Dubrovnik, Grad Metković, Grad Ploče, Grad Opuzen, Općinu Kula Norinska, Općinu Pojezerje, Općinu Slivno, Općinu Zažablje, Župa Dubrovačka i Mljet.  Za provedbu navedenih dovršenih aktivnosti osigurana su sredstva iz državnog proračuna te proračuna Gradova i Općine u ukupnom iznosu od 10,9 milijuna eura.

U Dubrovniku obnove Športske dvorane i OŠ Marina Držića

Temeljem javnog poziva Ministarstva financiranog sredstvima Mehanizma za oporavak i otpornost, Gradu Dubrovniku za Športsku dvoranu Gospino polje te za OŠ Marina Držića, škole s posebnim programom dodijeljene su i odluke o provedbi projekata energetske obnove zgrada javnog sektora.

– Ovo je veliki dan za nas u Gradu Dubrovniku jer dobivamo dva iznimno važna ugovora. Prvi je kompletna obnova postojeće sportske dvorane u Dubrovniku čime će se podići razina kvalitete sportskih događanja, ali i treniranja. Drugi ugovor je ugovor za energetsku obnovu škole za djecu s posebnim potrebama. Upravo zahvaljujući ovoj Vladi smo sve naše škole energetski obnovili, kao i značajan dio vrtića, a preostaje nam samo još ovaj objekt. Osim energetske učinkovitosti, postiže se i kvaliteta za korisnike koji koriste te objekte, bilo jedan ili drugi, obnovu dvije zgrade javnog sektora komentirao je gradonačelnik Mato Franković.

ministar Branko Bačić i dubrovački gradonačelnik Mato Franković | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

S druge strane, Gradu Ploče dodijeljene su odluke za energetsku obnovu vatrogasnog doma i Dječjeg vrtića Ploče, dok su za Općinu Vela Luka donesene odluke za energetsku obnovu upravno-poslovne zgrade i obnovu Dječjeg vrtića Radost.

Odluke o sufinanciranju Gradu Dubrovniku, Gradu Ploče, Gradu Dubrovniku, Gradu Metkoviću i Općini Lastovo ukupne vrijednosti 103.258 eura dodijeljene su za izradu strategija zelene urbane obnove. Odluke su donesene prema javnom pozivu Ministarstva iz 2023. godine temeljem kojeg se financira izrada strategija u stopostotnom iznosu uz alokaciju od 2,5 milijuna eura, za ukupno 93 grada i općine.

Za izmjene i dopune prostornih planova izdvojeno 145 tisuća eura

Na kraju, predstavnici gradova i općina s područja županije preuzeli su i odluke o sufinanciranju prostornih planova nove generacije. Gradu Metkoviću dodijeljene su odluke za izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Metkovića, kao i Gradu Opuzenu za izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Opuzena te Urbanističkog plana uređenja poslovne zone 2 u Opuzenu.

Izdvojeni članak

Ulaže se 400 milijuna eura u sređivanje katastarskih mjerenja za građevinska zemljišta

Općini Smokvica pak dodijeljena je odluka o sufinanciranju transformacije Prostornog plana uređenja Općine Smokvica te odluka o sufinanciranju transformacije Urbanističkog plana uređenja Blaca u Općini Smokvica. Općini Ston dodijeljena je odluka o sufinanciranju transformacije Prostornog plana uređenja Općine Ston. Ukupno, odluke kojima se sufinancira izrada navedenih prostornih planova nove generacije vrijedi 145 tisuća eura.

– Digitalizacija prostornih planova i energetska obnova velika je pomoć jedinicama lokalne samouprave, a i nova etapa u prostornom planiranju što će ubrzati procedure, komentirao je odluke župan Nikola Dobroslavić.

Prošle 2023. godine objavljen godišnji plan katastarskih izmjera. Za nove projekte bilo je dodijeljeno gotovo 2,7 milijuna eura. Ovdje pročitajte koje JLS su u pitanju.

Copy link
Powered by Social Snap