Pretraga

VIDEO: Arapi grade novi Dubai na mediteranskoj obali

A- A+

Postignut je dogovor između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta oko izgradnje novog grada na mediteranskoj obali te afričke države otvorene prema Mediteranu. Potez je ovo koji će značiti prosperitet za Egipat čija je ‘cijena’ na inozemnim tržištima odmah po objavi ove vijesti naglo porasla.

novi Dubai

novi Dubai | foto: screen shot You Tube

Izgradnju novog grada po uzoru na Dubai u Egiptu predvodit će fond za bogatstvo Abu Dabija ADQ u ime konzorcija koji planira u ovoj pothvat uložiti 35 milijardi dolara, te privući dodatnih 150 milijuna od drugih investitora.

‘Novi Dubai’ bit će razvijen na području Ras El-Hekma, približno 350 kilometara sjeverozapadno od Kaira. Već sada se o ovome projektu govori kao o najvećem poslu u povijesti Egipta.

Egipatski premijer Mostafa Madbouly govoreći o projektu rekao da će Egipat dobiti 24 milijarde dolara nove likvidnosti kao rezultat dogovora. UAE će također pretvoriti svojih 11 milijardi dolara depozita u egipatskoj središnjoj banci za financiranje pothvata, rekao je.

novi Dubai

novi Dubai | foto: screen shot You Tube

Odmah nakon objave ove vijest inozemne obveznice Egipta porasle su, a vladine dolarske novčanice koje dospijevaju 2051. skočile su 4,5 centi po dolaru, što predstavlja rekord. Dodatno, Egipat bi trebao dobiti 35% profita od projekta Ras El-Hekma, a Emirati su u sklopu projekta pristali i na zajedničko ulaganje u međunarodnu zračnu luku na tom području.

 

Copy link
Powered by Social Snap