Pretraga

Zabrana postavljanja klima na vanjske zidove i zatvaranje balkona

A- A+

Novi prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada koji sam po sebi predstavlja veliku novinu u hrvatskom zakonodavstvu, čini se, dobro će uzdrmati suvlasnike stambenih zgrada. Namjera je dokinuti praksu narušavanja vanjskog izgleda zgrada ugradnjom klima uređaja i pretvaranjem balkona u stambene kvadrate. Za ovakve ‘akcije’ predlažu se kazne od 5.000 eura, kako za investitore, tako i za izvođače radova.

klime na pročelju zgrade

klime na pročelju zgrade | foto: Freepik

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada trebao bi uskoro ugledati svjetlost dana, a, između ostalog, donijeti velike promjene za suvlasnike stambenih zgrada kada su u pitanju uobičajeni majstorski i građevinski zahvati poput postavljanja klima uređaja i uređenja balkona.

Jedna od stavki novog Zakona koja će svakako podignuti puno prašine je da više neće biti dozvoljene nikakve intervencija na nosivim zidovima. I to ne samo od strane suvlasnika, nego i kod radova koje provode razne infrastrukturne tvrtke kad se ugrađuju plin, struja ili telekomunikacijske mreže, piše lidermedia.hr.

Izdvojeni članak

Budućnost klimatizacije na vidiku: Mali bijeli klima-uređaji više neće tresti prozore i zakrivati pogled

Tako više neće više biti dozvoljeno stavljati klima uređaje na prozore i vanjske zidove. Pogotovo kada su u pitanju nove zgrade koje budu dobile uporabne dozvole nakon donošenja zakona.

– Zabranit ćemo u potpunosti preinake na pročeljima zgrada okrenutima prema vanjskoj strani, nema zatvaranja loggia, balkona i slično. Zabranjujemo proreze na zidovima zgrada koje su starije od 1965. godine i predlažemo zakonom stvarno visoke kazne od pet tisuća eura ne samo za suvlasnike, nego i za majstore i tvrtke koje za suvlasnike budu provodile takve radove, navodi izvor lidermedia.hr koji smatra kako smisao tih kazni nisu kazne po sebi, već odvraćanje od takvih poteza i prevencija.

Doznajte ovdje kako i zašto u Dnaskoj klima uređaji odlaze u povijest.

Copy link
Powered by Social Snap