Pretraga

Zainteresirani za subvencionirane stambene kredite požurite, rok za prijavu uskoro istječe

A- A+

Šesti po redu poziv za subvencionirane kredite za mlade obitelji bliži se kraju. Posljednji službeni podaci APN-a govore da je od 29. ožujka do 6. svibnja 2021. godine zaprimljeno 3.798 zahtjeva. No, pripazite – rok za prijavu uskoro istječe.

Stambeni krediti, ilustracija | foto: Unsplash

Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a do sada je obrađeno 1.788 zahtjeva.

Javni poziv za subvencioniranje kredita za mlade obitelji bliži se kraju. Ovoga petka, 14. svibnja, posljednji je dan za predaju dokumentacije za subvenciju kredita za kupnju kuće ili stana ili gradnju kuće.

Od do sada zaprimljenih zahtjeva odobreno je njih 1740, a 41 zahtjev vraćen je na dopunu. Pet zahtjeva je odbijeno, a dva podnositelja su odustala.

I stambena i demografska mjera

Prema prikupljenim i obrađenim podatcima prosječan iznos subvencioniranog kredita iznosi 76.620 eura, dok je prosječan rok otplate 22 godine. Subvencionirane kredite, prema obrađenim podatcima, u prosijeku najviše iskorištavaju osobe čija je dob 33 godine.

– Mlade obitelji prepoznale su ovu mjeru Vlade kao kvalitetnu, a o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak da je u četiri godine provođenja odobreno ukupno više od 17.500 subvencioniranih kredita, dok je u istom periodu rođeno više od 3.000 djece, tako da ovdje govorimo i o demografskoj mjeri. S obzirom na veliki iskaz interesa i u ovom pozivu, mi ćemo učiniti sve da se osiguraju dostatna sredstva kako bismo s ovom mjerom mogli nastaviti i u idućim godinama, navodi ministar Darko Horvat.

Izdvojeni članak

Ponovno kreću APN-ovi krediti za mlade: Ovo su uvjeti za prijavu koje morate ispunjavati

Iznos mjesečnog anuiteta koji korisnici kredita otplaćuju je 395 eura, to jest 2986 kuna, od čega  mjesečna subvencija iznosi 130 eura, odnosno 985 kuna.

Na poziv, koji je otvoren do ovoga petka, mogu se javiti osobe mlađe od 45 godina koje u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Visina ostvarene subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, a kreće se od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Izdvojeni članak

Korisnici APN kredita najodgovorniji kada su u pitanju otplate mjesečnih rata

Najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Copy link
Powered by Social Snap