Pretraga

Korisnici APN kredita najodgovorniji kada su u pitanju otplate mjesečnih rata

A- A+

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama i ove godine provodi program subvencioniranja stambenih kredita. Zaprimanje potpunih zahtjeva započelo je 29. ožujka, isti će se razmatrati prema vremenu zaprimanja u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava koje ove godine iznose 50 milijuna kuna.

Vjeko Peretić iz Pro grupe za kreditno posredovanje kaže da je činjenica da se stambeni krediti uvijek najurednije plaćaju I Foto: Unsplash

APN je već zaprimila 1.601 zahtjev za subvencionirane stambene kredite, što pokazuje kako su građani i ove godine spremni dočekali poziv APN-a, a podaci iz banaka pokazuju da su dužnici kod takvih kredita značajno urednije platiše, piše Poslovni dnevnik.

Navodno do toga dolazi jer su klijenti koji kupuju prvu kuću ili stan su odgovorniji kada su u pitanju otplate mjesečnih rata.

Izdvojeni članak

Za pad cijena u centru Zagreba nije odgovoran isključivo potres: Neočekivani faktor odigrao je ključnu ulogu

Postrožavanje uvjeta procjene kreditne sposobnosti

Vjeko Peretić iz Pro grupe za kreditno posredovanje kaže da je činjenica da se stambeni krediti uvijek najurednije plaćaju.

– Bilo bi bolje brojke s kojima raspolažemo ipak promatrati kroz srednju vrijednost od 2017., kada su počeli natječaji za subvencioniranje kredita ovog tipa. Pretprošla 2019. je i prva godina gdje se osjetilo postrožavanje uvjeta procjene kreditne sposobnosti, prema uputi HNB-a, naglasio je Peretić za Poslovni.

Izdvojeni članak

Tri najveće greške pri kupnji nekretnine: Financijska blogerica otkrila jeste li spremni za prvi dom

Pogoršanje brojki s odmakom

Kako kaže, građani s prosječnim ili manjim plaćama ostali su najpogođeniji jer od tada mogu samostalno dići kredite nižih iznosa, s manjim mjesečnim ratama.

– Takva promjena u politici upravljanja rizikom banaka i dodjeljivanje još važnije uloge risk odjelima mnogih banaka, ispred interesa odjela poslovanja s građanstvom, rezultiralo je održavanju dobrih statistika (ne)naplativosti čak i u krizi. Treba naglasiti da potencijalno pogoršanje brojki i nije bilo realno očekivati odmah, nego s odmakom, tek ove i sljedeće godine. Između ostaloga, do nedavno su banke mnogima omogućile moratorije, koji su uglavnom s proljećem 2021. završili, barem u većem obimu, smatra Peretić.

Kod APN kredita, radi se o mlađim klijentima, koji najčešće kupuju svoju prvu nekretninu, pa je onda i odgovornost u vraćanju nešto veća nego kod standardnih ‘stambenjaka’, zaključio je Peretić.

 

Copy link
Powered by Social Snap