Pretraga

Zeleni Zagreb: Dovršeni projekti energetske obnove doma za starije i osnovne škole

A- A+

U Gradu Zagrebu su održane dvije konferencije za medije, povodom završetka radova na energetskoj obnovi zgrade Doma za starije osobe ‘Peščenica’ i zgrade Osnovne škole Frana Krste Frankopana. U pitanju su milijunski projekti, dijelom financirani bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

OŠ Fran Krsto Frankopan, foto: Grad Zagreb

Održane su dvije konferencije za medije: jedna u Domu za starije osobe ‘Peščenica’, gdje je uz gradonačelnika Tomaševića i njegove suradnike sudjelovala i ravnateljica Doma, Marija Orlić, te druga u OŠ Fran Krsto Frankopan, gdje je sudjelovala ravnateljica Jadranka Bjelica. Obje zgrade su energetski obnovljene,

Vrijednost projekta obnove zgrade Doma za starije osobe ‘Peščenica’ je 21.554.199,69 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 10.826.600,00 kn, a prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.’ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako je ovaj DIY majstor prenamijenio crtaći stol u solarni ‘kolektor’

– Svi radovi koji su napravljeni na ovoj zgradi doprinijeti će značajnim energetskim i financijskim uštedama koje će se odraziti na bolju kvalitetu života u Domu, a posebice imajući na umu cijene energenata koje svakim danom idu gore. Grad Zagreb mora doprinositi emisiji stakleničkih plinova i borbi protiv klimatskih promjena, a za buduće generacije moramo ostaviti planet koji neće imati toplotne udare, suše, poplave i ostale ekstremne promjene kojima svjedočimo sve češće, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Dom je izgrađen 1981. godine. Grijana površina zgrade je 13.172 m2, a potreba za primarnom energijom je 2.467 MWh/a godišnje.

Osjetno bolje stanje

– Ova kuća je dom za 334 osobe starije životne dobi u kojem radi stotinu zaposlenika i uspješno djeluje 42 godine pružajući svojim korisnicima usluge smještaja, brige o zdravlju i njege. Ovdje žive naši stariji građani koji su dali svoj doprinos društvu i sada trebaju i zaslužuju našu brigu i skrb. U ovim vremenima skupih energenata i izmijenjenih klimatskih uvjeta nakon projekta energetske obnove stanje je osjetno bolje, kazala je ravnateljica Orlić.

U okviru energetske obnove, poboljšale su se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije i zamjenom stolarije i bravarije sa energetski učinkovitom. Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjena je godišnja potreba za primarnom energijom za 1.466 MWh/a, kao i smanjena emisija CO2 za 295 t/godišnje, odnosno postignuto je smanjenje za 59,4%.

– Ovo je bila najveća obnova do sada s obzirom na veličinu zgrade. Izazov je bio organizirati radove u zgradi koja se koristi 24 sata dnevno 365 dana u godini, poglavito na 4. katu na kojem borave teško pokretne i nepokretne osobe. Sveukupnim radovima smanjena energetska potrošnja za gotovo 60%, pa će se povećati kvaliteta boravka u zgradi, istaknula je voditeljica projekta Nataša Kelava.

Osim toga, s energetskom obnovom zgrade smanjeni su troškovi za energente i održavanje zgrade. Poboljšanje toplinskih karakteristika zgrade ima posebnu važnost za korisnike zgrade koji su starije dobi jer će im omogući ugodniji boravak u zgradi koja im je dom.

Energetska obnova OŠ Frana Krste Frankopana

Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Frana Krste Frankopana vrijedan je 11.898.457,74 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 5.254.556,32 kn, a prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.’ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Ovo su projekti koji Zagreb uvode u pravom smislu te riječi u 21. stoljeće. Najbolja ulaganja su ona u obrazovanje i u škole koje ovakvim investicijama postaju škole 21. stoljeća. Njima postaju bolje za boravak, nastavu, zaštitu okoliša i jeftinije za održavanje. Kada energetskoj obnovi dodamo i ugradnju solarnih elektrana, to je smjer u kojem želimo ići. Ovakve projekte ćemo nastaviti i povećati, rekao je gradonačelnik Tomašević, te ovom prilikom najavio osnivanje poduzeća ‘Sunčani krovovi Grada Zagreba’ koje će investirati u solarne krovove na javnim gradskim zgradama.

Škola je stara 70 godina, izgrađena je 1952., posljednja rekonstrukcija bila je 2007. godine. Grijana površina zgrade je 2.990,99 m2, a potreba za primarnom energijom bila je 1.005 MWh godišnje.

Izdvojeni članak

Koprivnica je hrvatska zelena oaza: U gradu je posađeno oko 3 tisuće stabala

Zelena škola

– Ovo je velika stvar za našu školu. Svi koji su sudjelovali u radovima znaju koliko je velik posao odrađen. Kako kažu naša djeca u himni škole, mi ćemo i dalje biti zelena škola, klinci eko savjesni; mi ćemo biti zelena škola Frankopani ponosni, rekla je ravnateljica Bjelica.

Cjelovitom energetskom obnovom i korištenjem obnovljivih izvora energije, smanjila se je potreba za primarnom energijom za 792 MWh godišnje (79%), smanjile emisije CO2 za 151 tonu na godišnjoj razini (81%) te postavljeni fotonaponski sustav proizvodi električnu energiju od 52 MWh/godišnje.

– Radovi su trajali gotovo godinu i pol dana zbog svih problema koji su nas snašli, škola je radila, nastava se odvijala u dvije smjene, uz pandemiju nastale su brojne okolnosti koje su pratile gradnju. No, sada su ostvarene velike uštede obnovom ovojnice zgrade, rekonstrukcijom krova, postavljanjem energetski učinkovite stolarije i bravarije, modernizacijom kotlovnice i postavljanjem fotonaponskih ćelija s elektranom izlazne snage 40 kW, istaknula je voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner.

Sa energetskom obnovom zgrade smanjiti će se troškovi za grijanje i održavanje zgrade, a što je posebno važno radni prostor biti će ugodniji za učenike i djelatnike škole.

Copy link
Powered by Social Snap