Pretraga

[FOTO] Pogledajte kako je ovaj DIY majstor prenamijenio crtaći stol u solarni ‘kolektor’

A- A+

Malo koja stvar daje toliko veliko zadovoljstvo koliko fizički rad. Na kraju krajeva, kad možete vidjeti plod rada svojih ruku, malo koja stvar se može mjeriti s tom srećom. Pogotovo kada uspijete iz ničega stvoriti nešto, a upravo takvu priču donosimo danas.

Solarni ‘kolektor’, foto: Facebook grupa Majstor u svom domu, Daniel Galoić

Zahvaljujući beskrajnim bespućima Interneta, na raznim društvenim mrežama se mogu pronaći zanimljivi DIY projekti. Jedno od mjesta na kojima uvijek možete pronaći dobru ideju je i Facebook grupa Majstor u svom domu. Upravo tamo smo naišli na solarni ‘kolektor’ ua pripremu tople vode.

U pitanju je instalacija napravljena od starog grafičkog, crtaćeg, montažnog stola. U stol je namotano oko sto metara fi32 i fi25 okiten cvijevi. Nije bilo niti originalnih noga od stola, pa se i po tom pitanju autor ‘kolektora’ snašao s DIY metodom. Stol je napravljen tako da u njega ulazi voda iz vodovoda, a dalje je klasično razvedena kao topla voda na svim slavinama. Cijeli sistem je pod tlakom, a temperatura vode iz slavine iznosi oko 65°C.

Izdvojeni članak

EU uvodi nove propise: Obavezni solarni paneli na krovovima stambenih zgrada do 2029. godine?

Osim što je stol koristan po pitanju skupljanja energije, i dalje je zadržao svoju primarnu funkciju. Na terasi na kojoj stoji, i dalje se koristi kao ‘klasičan’ stol. Iako je promijenio izgled, estetski je i dalje zanimljiv, pa je ovo situacija u kojoj je sve skupa jedna pobjeda.

Copy link
Powered by Social Snap