Pretraga

Koprivnica je hrvatska zelena oaza: U gradu je posađeno oko 3 tisuće stabala

A- A+

Grad Koprivnica ”zeleni je grad” čiji se zelene površine prostiru na ukupno 547.000 četvornih metara prostora. Od toga je gotovo 542.000 kvadrata travnjaka. Prema podacima Komunalca, ukrasnoga grmlja ima na oko 3000 kvadrata, cvjetnih gredica na 460, a zimzelenih i bjelogoričnih živica na gotovo 1000 četvornih metara.

Grad Koprivnica | Foto: Grad Koprivnica, Facebook

Koprivnica već godinama provodi  brojne akcije sadnje stabala diljem grada, a među popularnijima su akcije “Rastimo zajedno”, “Zasadi drvo, ne budi panj” te prigodna sadnja u “Europskom tjednu mobilnosti” u kojima sudjeluju i školarci.

Prema podacima Gradske uprave i koprivničke tvrtke Komunalac, trenutno na javnim gradskim površinama  ima oko 2800 stabala, a u tu brojku nisu uračunata stabla na brojnim privatnim parcelama. Prema grubim procjenama, u Koprivnici ima više od 3000 različitih stabala, što je otprilike jedno stablo na svakih deset stanovnika. A to je prosjek s kakvim se rijetko koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti, prenosi Lokalni.hr.

Primjerice, već treću godinu zaredom Srednja gospodarska škola Križevci uključila se u nacionalnu kampanju sadnje stabala “Zasadi stablo, ne budi panj!“ Riječ je o građanskoj inicijativi koja je pokrenuta s idejom da svatko može posaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i borbi protiv klimatskih promjena, piše prigorski.hr. Posadili su sadnice šljive, kruške i marelice.

Koprivnica

Grad Koprivnica | Foto: Grad Koprivnica, Facebook

U planu je daljnja sadnja i ozelenjivanje javnih površina

Na području Koprivnice dominiraju  javor, lipa, kesten i smreka. Samo ove je godine, primjerice, zasađeno novo drveće u parku na Trgu kralja Krešimira (20 stabala), na dječjem igralištu Cinderišće (16 stabala), Lenišću kod poslovnog centra (4), centralnom parku (jedno stablo), ispred Osnovne škole Antuna Nemčića Gostovinskog (8), u Ulici A. Mihanovića (8) te u Ulici Mije Šimeka (18 stabala).

Iduće godine u planu je i revitalizacija drvoreda u Križevačkoj ulici i nastavak nove sadnje drvoreda u Ulici Mije Šimeka. No moguće je da se i u nekim drugim dijelovima grada obnove i pomlade površine sa starim i bolesnim stablima, priopćili su iz križevačkog Komunalca.

Izdvojeni članak

Ovaj dalmatinski grad prvak je zelene tranzicije: Evo što to znači

Copy link
Powered by Social Snap