Pretraga

Bauštela.hr podcast: Miščević o opasnostima umjetne inteligencije u pametnoj kući

A- A+

Bauštela.hr podcast ugostio je arhitekta i profesora na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Ljubomira Miščevića. Profesor je ujedno i voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska te pionir kada su u pitanju održiva gradnje i bioklimatska arhitektura. Stoga je u podcastu gledateljima otkrio i približio koncept pametne kuće te se dotaknuo kontroverzne teme može li takva kuća uz pomoć umjetne inteligencije postati pametnija od svojeg vlasnika i samim time ga životno ugroziti.

Arhitekt Ljubomir Miščević je u trećoj epizodi Bauštela.hr podcasta s voditeljem Ardijanom Karlom Gashijem razgovarao o konceptu i izgradnji pametne kuće. Takva kuća uz pomoć umjetne inteligencije sama može upaliti i ugasiti grijanje, ugasiti dovod zraka i tome slične stvari. Samim time bi mogla napasti svojeg vlasnika i dovesti ga u životnu opasnost.

– Kao prvo, to se ne priželjkuje. Međutim, u gomili filmova na tu temu već vidimo što je sve moguće. Tako da vjerujem da će čovjek sa svojim velikim prijateljem, s tim vlastitim egzistencijalnim prostorom, pronaći zajednički jezik i da će moći ‘kliknuti’ na vrijeme i spriječiti tu dodatnu pamet dokle njezina moć seže, rekao je arhitekt Miščević.

Miščević tvrdi da je umjetna inteligencija u stanju projektirati pametnu kuću. Čovječanstvo je po Miščeviću samo krivo ukoliko pretjera, odnosno ako nas umjetna inteligencija prestigne u nekom kognitivnom aspektu i intelektu. To će se dogoditi zato što smo upravo mi kao ljudi oni koji stvaraju tu umjetnu inteligenciju.

Izdvojeni članak

Bauštela.hr podcast: Miščević o cijenama i projektiranju pasivnih kuća

Otprije već postoje bojazni o ovoj temi. Zbog toga se Miščević nada i uvjeren je da će se pronaći alati koji će na vrijeme zaštititi ljudsku vrstu i prevenirati taj problem umjetne inteligencije. U tom je kontekstu spomenuo aktualni fenomen Sama Altmana, američkog poduzetnika i investitora te izvršnog direktora tvrtke OpenAI zaslužne za stvaranje sveopće poznatog Chat GPT-a. Altman je nedugo nakon davanja ostavke na mjesto izvršnog direktora opet primljen na tu poziciju. Umjetna inteligencija je po riječima Ljubomira Miščevića viševrsni problem.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovao arhitekt Ljubomir Miščević pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap