Pretraga

Četiri su već srušena: U Sisku na uklanjanje čekaju 92 potresom oštećena objekta

A- A+

Potresi, koji su u prosincu prošle godine pogodili područje Sisačko-moslavačke županije, na brojnim objektima napravili su veliku šteti. Dio njih pretrpio je trajna oštećenja zbog kojih moraju biti uklonjeni. Zbog sigurnosti stanovništva već su srušena četiri objekata, a na uklanjanje trenutno čeka njih 92.

potres

Potres, cigle foto: Luka Matijević | baustela.hr

Na prošlotjednoj sjednici Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Tomo Medved iznio je podatak da su do tada za uklanjanje prijavljena ukupno 563 objekta, a zbog naknadnih potresa taj broj možda će se i povećavati.

Uklanjanje potresom oštećenih objekata jedno je od važnijih aktivnosti na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije. Objekti, čije je procijenjeno stanje takvo da se smatraju ugrozom za sigurnost stanovništva, u narednom periodu trebali bi biti srušeni.

No, kako bi se pristupilo njihovom uklanjanju potrebna je izrada elaborata te suglasnost vlasnika, odnosno suvlasnika.

Uklonjena četiri objekta

Na području grada Siska do sada su uklonjena četiri objekta, a njih još 92 čekaju na uklanjanje. Riječ je o objektima koje su prošlogodišnji potresi oštetili do te mjere da su postali trajno neuporabljivi, ali i opasnost za sve ljude i dodatne objekte koji se nalaze u njihovoj blizini.

Kako bi se postupak uklanjanja oštećenih objekata što je više moguće ubrzao i olakšao Hrvatska komora inženjera graditeljstva objavila je temeljne Upute o uklanjanju zgrada oštećenih u potresu kao temelj za izradu elaborata o uklanjanju.

Izdvojeni članak

Žinić na Aktualnom satu: Stvari se kompliciraju, obnova će trajati deset i više godina

Aktivnosti uklanjanja oštećenih zgrada nastavljaju se i u Petrinji u kojoj su do sada uklonjena 23 objekta. Kako navodi Sisak portal, u samom centru Petrinje prije desetak dana pristupilo se i hitnom uklanjanju privatnih kuća.

Na popisu za uklanjanje u gradu Petrinji trenutno se nalazi 90 objekata, a riječ je pretežito o obiteljskim kućama. Slična je situacija i u gradu Sisku u kojem su od 92 objekta za uklanjanje njih čak 78 obiteljske kuće.

Copy link
Powered by Social Snap