Pretraga

Žinić na Aktualnom satu: Stvari se kompliciraju, obnova će trajati deset i više godina

A- A+

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izjavio je na Aktualnom satu da će obnova potresom pogođenih područja trajati deset i više godina. Osim razgovora o obnovi otvorena u i pitanja nepravilnosti u nabavi zbog kojih je sisačka bolnica ostala bez milijunskih iznosa.

Petrinja nakon potresa ; foto: Denis Gaščić | baustela.hr, u krugu župan Ivo Žinić

Dvadeset i četvrta sjednica skupštine Sisačko-moslavačke županije započela je ‘Aktualnim satom‘ na kojem su se otvorila pitanja o procesu obnove nakon potresa.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić odgovarao je danas na pitanja članova Županijske skupštine. Osim pitanja o dostignućima vlasti u četverogodišnjem mandatu, otvorena su i ona o gubitku sredstava sisačke bolnice kao i trenutno najaktualnije pitanje obnove nakon potresa.

Bolnica ostala bez 8,5 milijuna kuna

Aktualan sat započeo je pitanjem nezavisnog vijećnika Milana Brigljevića o nepravilnostima u nabavi zbog kojih je sisačka bolnica ostala bez 8,5 milijuna kuna. Riječ je o administrativnom previdu, odgovara Žinić.

– Naime, u jednom dokumentu od podizvođača pronađena je jedna banalna greška, datum na jednom dokumentu i zbog toga je skinut navedeni iznos, dodaje.

Mirjanu Olujić zanimalo je jesu li u svim jedinicama lokalne samouprave na području Županije formirana povjerenstva za utvrđivanje štete od potresa na poljoprivrednim površinama.

– Potres je na području Sisačko-moslavačke županije nanio velike štete u svim segmentima pa tako i u poljoprivredi, odgovara Žinić naglašavajući da je Vlada Republike Hrvatske na tom području proglasila katastrofu dok je on proglasio elementarnu nepogodu kako bi svi oštećeni poljoprivrednici bili obeštećeni.

Imenovana su i povjerenstva za procjenu gradova i općina i to za Glinu, Hrvatsku Kostajnicu, Kutinu, Popovaču, Majur, Donje Kukuruzare, Veliku Ludinu, Lipovljane, Dvor, Lekenik, Topusko i Gvozd.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda Sisak skoro dva mjeseca nakon razornih potresa

Obnova će trajati deset i više godina

Na pitanje Adeline Ivković o zadovoljstvu aktivnostima veznima za sanaciju štete od potresa Žinić odgovara zahvalom svima onima koji su priskočili u pomoć dodajući kako se time Hrvatska može ponositi.

– Financijska injekcija od sto milijuna kuna bila je „prva pomoć“ za sanaciju šteta. Ta se sredstva i danas koriste. Velika su sredstva uložena u sanaciju infrastrukture, dodaje Žinić.

Osvrnuo se pritom i na Zakon o obnovi.

– Mogu reći da sam zadovoljan i sa Zakonom o obnovi gdje se predviđa postupak obnove obiteljskih kuća, no smatram da to ide presporo i da će tu biti određenih poteškoća. Šteta je oko 47 milijardi kuna te će stoga obnova trajati godinama, dodaje Žinić.

Obnova će ići sporo, smatra Žinić.

– Grad Petrinja, centar grada, evo ja ću to reći ovdje otvoreno pa onda neka me netko za 10 ili 15 godina pita, tu će obnova trajati najmanje 10 ili više godina, navodi dodajući da je u početku sve dobro izgledalo, a sada se stvari kompliciraju.

No, završetkom obnove problemi Banovine neće nestati, smatra Žinić.

– Mora biti donesen Zakon o revitalizaciji Banovine koji će onda garantirati da će i određena sredstva biti uložena u ovo područje. Nakon potresa, ovo područje je devastirano štetom, odlaskom ljudi, gubitkom radnih mjesta, gubitkom određenih potencijala i tu država mora uložiti znatno više i puno brže reagirati u određenih stvarima. Tu se moraju napraviti određene reforme, zaključuje.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Ljudi za ljude pokazali gdje će živjeti oni kojima se zgrade uništene u potresu, reakcije podijeljene

Obnova školskih objekata

Osvrnuo se Žinić i na obnovu škola i školskih objekata.

– Ukupno, od 53 škole devet je potpuno neupotrebljivo, imamo još 12 koje su oštećene, ali će biti sanirane, rečeno je. Županija je obnovila neke škole koje su bile manje oštećene, škola u Jabukovcu, OŠ Glina, OŠ Mate Lovraka Petrinja, područna škola Češko Selo, navodi župan Žinić piše Sisakinfo.

Copy link
Powered by Social Snap