Pretraga

DOK-ING predstavio inovativnu robotsku flotu za podzemno rudarenje: Riječ je o robotima koji ulaze u najniže rudnike svijeta

A- A+

Hrvatska tvrtka DOK-ING predstavila je inovativnu električnu robotsku flotu za podzemno rudarenje. Radi se o tehnološki naprednim strojevima koji su kao takvi jedinstveni u svijetu.  Nakon predstavljanja na zagrebačkom Žitnjaku, ovi će se jedinstveni strojevi isporučiti kupcu za rudarenje platinske skupine metala na jugu Afrike.

Svjetska premijera inovativne električne robotske flote za podzemno rudarenje | foto: Siniša Sunara

A kako funkcionira i po čemu je posebna ova flota, objasnio je vlasnik DOK-ING-a, Vjekoslav Majetić.

NRE flota iznimno je inovativna te jedina u svijetu omogućuje mehanizaciju eksploatacije rude iz ultra niskih proizvodnih panela. Riječ je o još jednoj u nizu inovacija iz tvrtke DOK- ING, za koje smo do sada više od 100 puta nagrađivani međunarodnim nagradama. Moj tim i ja smo kreirali, razvili i proizveli ovu tehnološki iznimno naprednu, snažnu i produktivnu električnu flotu jedinstvenih strojeva koji zahvaljujući svojoj visini od samo 65 centimetara ulaze u najniže rudnike svijeta, rekao je Majetić.

Svjetska premijera inovativne električne robotske flote za podzemno rudarenje; Luka Petro i Vjekoslav Majetić | foto Siniša Sunara

DOK-ING-ovi roboti, pa i navedena NRE flota je daljinski upravljiva i time eliminira potrebu prisutnosti ljudi u neosiguranim dijelovima rudnika. Operacije bušenja i sidrenja krovine su potpuno automatizirane i na taj način pridonose sigurnosti operatera prilikom rada. DOK-ING-ova NRE Flota sastoji se od tri stroja koji zajedno upotpunjuju proces bušenja, čišćenja i sidrenja.

Izdvojeni članak

Sigurno ste čuli za umjetne otoke u Dubaiju, ali jeste li se kad zapitali kako ti otoci nastaju?

Jedini roboti koji rade na nagibima do 22°

– NRE flota je konkurentna na tržištu jer na svom podvozju s gusjenicama radi na nagibima do 22° u usporedbi s konvencionalnim strojevima za rudarenje koji rade na nagibima do 10°. Mogućnost rada na većim nagibima omogućuje eksploataciju ležišta koja su nedohvatljiva ili neisplativa upotrebom konvencionalnih strojeva. Električni pogon eliminira buku i utjecaj ispušnih plinova u skučenim prostorima te smanjuje ugljični otisak ukupnog eksploatacijskog procesa. Mehanizacijom proizvodnog procesa povećava se efikasnost proizvodnje i drastično smanjuju rizici za radnike i povećava se njihova sigurnost, izjavio je Luka Petro, Voditelj programa rudarstva.

Luka Petro i Vjekoslav Majetić | foto: Siniša Sunara

Osim što se povećava sigurnost i poboljšavaju uvjeti rada, NRE flota omogućuje mehaniziranu eksploataciju rudnih sirovina u profilima visine 0.9 m do 1.7 m, koja do sada nije bila tehnički moguća ili nije bila komercijalno isplativa, a rudarskim kompanijama povećava produktivnost i koncentraciju rude te smanjuje kapitalna ulaganja i operativne troškove. Primjenom NRE opreme i mehanizacijom proizvodnje iz ultraniskih profila, rudnici mogu smanjiti svoja kapitalna ulaganja za do 35 posto uz operativne troškove niže i do 30 posto, što skraćuje vrijeme povrata investicije s jedanaest na pet godina.

Izdvojeni članak

El Salvador gradi Bitcoin City, sva energija za grad dolazi iz vulkana

Razvijeni na zahtjev svjetskog lidera u proizvodnji metala platinske skupine

Ovi inovativni roboti su razvijeni na zahtjev Anglo American grupe, globalnog lidera u proizvodnji platinske skupine (PGM – Platinum Group Metals). Upotreba PGM-a uključuje nakit, autokatalizatore, gorive članke, jedinice za pročišćavanje zraka i vode, srčane stimulatore, zaslone računala, tvrde diskove i gnojiva.  A o visokoj vrijednosti PGM-a platina, svjedoči i činenica da su uz zlato, postali primarna investicijska roba. Metalima platinske skupine, koji uključuje iridij, osmij, paladij, platina, rodij i ruteni, cijena vrtoglavo raste.

Luka Petro, Damir Krstičević i Vjekoslav Majetić | foto: Siniša Sunara

Predstavljanju su prisustvovali i bili izaslanik predsjednika Vlade RH g. Damir Krstičević, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH, predstavnici vlasti, nadležnih ministarstava, diplomati i poslovni partneri.

– DOK-ING je u kratkom vremenu od lokalne tvrtke postao globalni lider u proizvodnji različitih, zemaljskih besposadnih sustava. On je pravi primjer tvrtke koja razvija inovativna rješenja, kako u području obrane i sigurnosti, tako i u civilstvu, a sve s ciljem da sačuvamo ono najvažnije – ljudske živote, istaknuo je  izaslanik Predsjednika Vlade, Damir Krstičević, posebni savjetnik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Copy link
Powered by Social Snap